Foto: Privātais arhīvs
Pirms četriem gadiem Elīna Egle ar augiem un dārzu bija uz "Jūs". Bet tad viņa izdomāja, ka varētu nedaudz "uzfrišināt" savas mammas puķu dobi: "Viss sākās ar vienu mazu un nevainīgu projektiņu, rezultātā pagājušajā nedēļā noliku eksāmenu Bulduru Dārzkopības skolā kā ainavu būvtehniķis!" Nu jau divas sezonas viņa palīdz iekārtot un sakopt arī citu dārzus, un šī vasara bijusi īpaši jaudīga – sākot no projektu izstrādāšanas līdz to realizēšanai dabā.

Iepriekš vairāk nekā desmit gadus Elīna darbojās skaistumkopšanas nozarē, līdz sapratusi, ka, lai gan darbs ir lielisks, ir pienācis laiks pārmaiņām dzīvē, un pamēģināja strādāt profesijā, kur visa diena jāpavada pie datora ekrāna, kas galu galā izrādījies darbs, kuru Elīna nevar izturēt ne mata galā, ātri vien saprotot – viņai vajag rosību. Un tad arī dzimusi ideja par to, ka varētu nedaudz parosīties mammas dobē, un sarunas laikā neapšaubāmi jūtams – Elīnai par augiem deg sirds un mirdz acis – viņa atrodas īstajā vietā. Vēlāk jau dārza sakopšanas un iekārtošanas darbus Elīnai uzticējuši arī draugi. Sapratusi, ka šī ir profesija, ar kuru vēlas nodarboties, Elīna iestājās arī Latvijas Lauksaimniecības universitātes Mūžizglītības centrā, kurā tika apgūti dārza mākslas un ainavu arhitektūras pamati.

Taujāta, kā pašlaik vērtē savu veikumu pirmās dobes atsvaidzināšanā, viņa teic: "Patiesībā man ir prieks skatīties uz to, ka esmu ļoti pareizi un precīzi ievērojusi attālumu starp augiem, jo tā ir viena no visbiežākajām kļūdām, ko jaunie dārza mīļi vai pieredzējuši dārznieki pieļauj – sastāda augus par ciešu. Esmu to noturējusi ļoti labi, bet, protams, kā jau katram dārza entuziastam, vienmēr gribas kaut ko pamainīt vietām, pielikt klāt. Tā ir nebeidzama rosīšanās, kaut gan citiem šķiet, ka tur viss jau ir ļoti labi!"

Tomēr dārza sezona ir vien no pavasara līdz rudenim: ko iesākt ar garajiem ziemas vakariem, kad lēnu garu jau tiek plānoti nākamie vasaras projekti? Nodoties telpaugiem! Ja sākumā gribējās ķert katru interesanto augu, kas mājās vēl neatradās, tad pašlaik Elīna stāsta, ka "garšas kārpiņas" vēlas jau kaut ko retāku: "Vairs tā nekrītu kārdinājumā. Man vairāk interesē retāki augi – jau kolekcionāru augi. Tas ir azarts – dabūt tādus augus, kuri mājās nebūs kuram katram. Man ir vairākas retākas alokāzijas šķirnes, monstera 'Variegata', kas pašlaik ir viens no iekārojamākajiem augiem, dažādas peperomijas, kas ir ļoti cimperlīgas un ar tām ļoti daudz jāauklējas." Kad Elīna ar ģimeni dzīvoja dzīvoklī, tajā kopā ar viņiem mitinājušies arī aptuveni 70 augi, taču nesen ģimene pārcēlās uz privātmāju, līdz ar to no dažiem augiem, kas pēc viņas vārdiem nemīlējuši viņu, un viņa nemīlējusi tos, tomēr šķīrās, un pašlaik mājoklī ir 58 augi.

Ar cieņu pret iepriekšējo saimnieku

Tūdaļ apritēs divi mēneši, kopš Egļu ģimene dzīvo jaunajās mājās, taču remontdarbi tajās sākti jau pirms četriem mēnešiem. Un šo dažu mēnešu laikā ģimenei izdevies pārvērtības veikt jau trīs istabās. Lai būtu feināka sajūta par padarīto, Elīna visas istabas iemūžina pirms un pēc remontdarbiem. Darba bijis daudz, jo iepriekš mājā dzīvojis kungs cienījamā vecumā – 92 gadus vecs. Elīna pateicībā teic, ka māja bijusi iepriekšējo saimnieka mīlēta un lolota: "Viņš bijis būvinženieris un viss, ko šeit darījis, ir pamatīgi un kvalitatīvi, līdz ar to ir daudz lietas, kas saglabājušās, piemēram, grīdas, mēbeles, daudz saimnieciskās telpas." Tomēr saprotams, kungs bijis cienījamā vecumā, tādēļ mājoklī ir arī ļoti daudz nolietojuma pazīmes un mantas. "Bija ļoti daudz mantu! Izvācām četrus 10 kubikmetrīgus konteinerus! Daudz utilizējām, bet vērtīgāko – mēbeles, piemēram, dīvānu, šūpuļtīklu, lampas, kas man pašai ļoti patika un likās, ka tās iederas arī mūsu mājoklī, mēs saglabājām. Gribējās piemiņu no iepriekšējā saimnieka, izrādīt cieņu un pateicību, ka par savu māju ir tik labi rūpējies!"

Turklāt, kā teic, Elīna, mode laika gaitā atkal atgriežas, un mājās no iepriekšējā saimnieka saglabājušies gan samta izstrādājumi, gan pītie grozi un pītā griestu lampa, kas pašlaik atkal kļuvušas par interjera aktualitātēm. Turklāt tieši pītajai lampai pakārtots pārējais guļamistabas iekārtojums: "Vēlējos, lai guļamistaba nav piebāzta, jo tā ir vieta, kur ir jāatpūšas. Tur ir maz mantu un arī augu, lai nebūtu tā, ka, aizejot uz guļamistabu, domātu, ka, redz, tur vajadzētu notīrīt, tur nogriezt un apliet."

Remontdarbi tāpat bijuši daudz, dažviet tomēr nācies šķirties no vecās grīdas un tās vietā ieklāt jaunu, noplēst vecās tapetes un nokrāsot griestus, bet Elīna teic, ka skaistu efektu var panākt arī ar mazumiņu un neiztērējot milzum daudz naudas, jo viņu remontdarbi esot budžeta variants: "Iztīrot, kaut ko nokrāsojot un pieliekot kaut tikai jaunus aizkarus, uzreiz rodas māju sajūta un tiek atsvaidzināta telpa – tikai ar pavisam vienkāršām lietām! Bieži vien nogursti un šķiet – nu jā, ir forši, bet, paskatoties bildes, kas uzņemtas pirms un pēc, un redzot to atšķirību, ir patīkams pārsteigums. Lēnām jau ieej pat tādā kā azartā."

Nepārsteidzies – varbūt mēbelēm var dot otru dzīvi

Iepriekš Elīnai ar vīru bijusi neliela pieredze remontdarbos dzīvoklī, taču pašlaik notiek kārtīga savu spēju pārbaudīšana un arī daudzu atklāsmes brīžu piedzīvošana par to, ko, iespējams, varēja paveikt labāk. "Bieži vien šķiet – varēja jau mazliet labāk, taču mēs to darām paši, un tas ir process, no kura mācāmies, turklāt zinām – ar katru telpu sanāks arvien labāk. Un vajag paskatīties pirms un pēc bildes, tad sapratīsi – viss ir kārtībā!" pasmejas Elīna.
Viņa saka, ka viens no grūtākajiem remontdarbu aspektiem ir krāsas izvēle, kur kļūdas pieļautas jau tad, kad ģimene dzīvojusi dzīvoklī: "Tas mums bija klupšanas akmens – iegājām veikalā, ieraudzījām un nopirkām, un mājās, pat nepamēģinot uz sienas uzkrāsot nedaudz, uzreiz nokrāsojām visu. Tad tu skaties un saproti, ka dienas gaismā krāsa izskatās tā, vakarā tā un galu galā secini, ka tā krāsa nemaz nepatīk! Tagad esam gudrāki – nopērkam paraudziņus un skatāmies, kā krāsa izskatās dažādās gaismās, vai nav pārāk aktīva un varētu sasaukties ar interjeru un mēbelēm." Apdomāties, pierakstīt savas idejas un tad mesties iekšā darbos – tāds ir Elīnas galvenais padoms it visā. Arī pirms grīdas ieklāšanas Egļu ģimene nopirka vairākus dēlīšus, nolika tos uz grīdas, lai izvērtētu, vai būs īstā krāsa, faktūra un biezums.

Nākamais Elīnas padoms – pārkrāsot vecās mēbeles un ne tikai. Tā jaunu elpu ieguvis skapis, kas nācis pūrā no iepriekšējiem mājas saimniekiem: "Tas skapis ir veidots tieši slīpajai sienai, un iedomājoties to, kādu naudu vajadzētu, lai pie meistara tādu pasūtītu jaunu, saprotu, ka labāk to vēlos ieguldīt citur. Attaukoju, nogruntēju un nokrāsoju, nomainīju arī rokturīšus, un skapis izskatās superīgi, arī kalpo ļoti labi!" Tagad Elīna nedaudz jūt nožēlu, jo bijušas mēbeles, kuras, iespējams, nevajadzēja tik ātri mest ārā, bet noglabāt un apdomāt, kur tās interjerā lieliski varētu iederēties.

Otra iespēja dota arī vannas istabas flīzēm, kas bijušas nesimpātiski dzeltenā krāsā. Tās Elīna ar vīru attaukoja, nogruntēja un nokrāsoja baltā krāsā: "Tagad, paskatoties bildes, kā viss izskatījās agrāk, šķiet – vai tā ir tā pati vannas istaba?" Savukārt pašlaik pārmaiņas piedzīvo virtuve, kas gan būs kā pagaidu variants. Virtuves skapīšiem, kuriem rāmis ir labs, bet nokalpojušas tikai durtiņas, tās tiks apmainītas un ieliktas jaunas, rezultātā iegūstot mēbeli, par kuru neviens pat nepadomās, ka tā uzticīgi kalpojusi 20 gadus.

Ziemassvētkos ģimene ciemiņus grasās uzņemt istabā, kas vēl gaida savas lielās pārmaiņas, taču Elīnai jau ir idejas, kā to kaut nedaudz "uzfrišināt" ar pavisam vienkāršām lietām – pieliekot jaunus aizkarus, ieklājot paklāju, kas nosedz grīdas lielākos defektus un nomainot lampu. "Istaba uzreiz iegūs citu skatu," pārliecināta ir Elīna.

"Pinterest" palīdzība un koki no vectēva meža

Elīnai bija svarīgi, lai mājoklī valdītu īsta māju sajūta, tādēļ idejas par to, kā tiks iekārtotas istabas, ir viņas pašas. Sieviete gan atzīst, ka viņai patīk vienkāršība un mierīgie toņi, tomēr ideju un piedāvājums ir tik daudz, ka apjukt visā ir itin viegli. Viņas ieteikums – izmantot "Pinterest" vai "Instagram" neizsmeļamo ideju krājumus, taču par pamatu izvēlēties vienu fotogrāfiju, kura palīdzēs turēties pie galvenajām vadlīnijām: "Ideju ir tik daudz, un šķiet, ka no visa varētu kaut ko paņemt, taču beigās var izrādīties, ka tas izskatīties samocīti. Tāpēc paņem konkrētu bildi un pēc tās vadies, pieliekot arī klāt idejas no sevis. Protams, no katras bildītes var paskatīties kaut kādas nianses – toni sienām vai aksesuāru idejas. Manuprāt, ļoti svarīgi ir izvēlēties sienas mierīgos toņos, bet spēlēties tieši ar aksesuāriem. Ja tie iziet no modes, vēlāk tos vari noglabāt un tad tie jau atkal būs atgriezušies!"

Viens no piemēriem ir Elīnas darbagalds. Ideju, kā viņa vēlas, lai tas izskatītos, sieviete smēlās "Pinterest", savukārt par fantastisko izpildījumu jāpateicas galdniekam, kam, izstāstot savu redzējumu, vēlmes tika realizētas ar dažiem praktiskiem eksperta ieteikumiem par to, kā galdu padarīt ērtāku darbam – iestrādājot tajā telefona lādētāju. Turklāt galdam ir fantastiska pievienotā vērtība – tas tapis no oša, kas pirms tam audzis Elīnas vīra vectēva mežā. "Tas nav veikalā nopirkts galds, tāds ir tikai man un nevienam citam," pasmaida Elīna. "Arī vectēvs ir ļoti lepns, ka no viņa meža radīts kaut kas tāds. Arī guļamistabā mums ir ozolkoka gulta, kura materiāli iegūti no vectēva meža. Gulta ir ar visiem zarojumiem – nekas nav idealizēts. Tas mums bija ļoti svarīgi– saglabāt koku tādu, kāds viņš ir, lai ir dabīgi un vēl zarojums tiek akcentēts, jo pārsvarā cilvēki nevēlas, lai mēbelē būtu redzamas zarojumu vietas."

Pavasara gaidās

Mājas remontdarbi, protams, ir aizraujošs piedzīvojums Elīnas dzīvē, tomēr paralēli viņas prāts jau dzīvo pavasarī, domājot par dārza darbiem, taču nu jau savā pašas dārzā. "Dārzs šeit ir brīnišķīgs! Tas ir ar savu raksturu, jo arī iepriekšējie saimnieki bijuši izteikti dārza mīļi. Ir veci koki un augļkoki, un jau rudenī sapratām, kurus atstāsim, kurus ne. Šeit ir brīnišķīga stiklota siltumnīca – ja citi siltumnīcas novieto dārza tālākajā stūrī, tad mums tā atrodas pašā centrā. Savu laiku gan viņa nokalpojusi, taču noteikti atjaunosim – vēlos, lai jebkurā laikā viesi un bērni var ieiet un paņemt sev gurķīti vai tomātu," par vasaru aizsapņojas Elīna. Pirmās sīpolpuķes jau ir sabakstītas zemē, kā arī dārzā iestādīta pirmā sakura, kas nu priecēs acis katru pavasari.

Foto: privātais arhīvs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!