Foto: Mitānu ģimenes privātais arhīvs/ Lindas Vanagas privātais arhīvs/ Harēviču ģimenes privātais arhīvs
Līdz ar pandēmijas sākšanos, kad, gribot negribot, krietns laiks bija jāpavada mājās, daudzi nokļuva līdz lēmumam, ka vēlas būt tuvāk dabai. Cits uz pāris mēnešiem aizbrauca dzīvot pie vecākiem vai vecvecākiem viņu lauku īpašumā, kamēr cits iemīlēja kādu lauku māju un deva tai iespēju tikt atkal mīlētai, un vēl cits iegādājās savu zemes pleķīti, kur reiz sliet tieši tādu māju, kādu pats vēlas. Citus gan pandēmija neiztraucēja, jo viņi laukos rosījās tieši tikpat enerģiski, kā pirms pandēmijas. Lūk, 11 šī gada ciemošanās stāsti. Iedvesmojies!

Šogad portāls "Māja&Dārzs" apciemojis dažādas vietas visā Latvijā. Ciemojāmies pie Picku ģimenes Ērgļos, Madonas novadā. Viņu zemnieku saimniecība "Dāvelnītis" ir viena no tām lauku saimniecībām, kuru īpašnieki 2014. gadā ciemojās Rīgas pilī pie toreizējā Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa, – viņi bija konkursa "Skaistākā lauku saimniecība 2014" finālistu vidū. Ap māju saimnieki izveidojuši krāšņas ziedu upes, turklāt sarunas atklāja, ka šeit māju neviens neesot gribējis celt, tomēr viņiem tas izdevies. Savukārt Kaspars Blīgzna un Linda Vanaga dalās stāstā par to, kā piepildīja savu sapni par lauku māju, un nu ir atvadījušies no Purvciema komforta, lai baudītu pašu veidoto miera ostu Madonā.

Devāmies arī pie vairākām ģimenēm, kas savā lauku sētā enerģiski saimnieko, tādējādi pelnot sev iztiku. Ar savu stāstu dalās Mitānu ģimene no Mazsalacas, kuri nu pazīstami kā "Jēru kluba" saimnieki, jo savas vairāk nekā simts aitas gada drēgnajos mēnešos izmitina izbijušā kolhoza klubā, kur kādreiz valsi uz deju grīdas grieza cilvēku pūļi. Ar stāstu par to, kā vienā mirklī dzīve bija jāmaina par 180 grādiem un jāpielāgojas jauniem apstākļiem, dalās Ozolu ģimene, kuru mājas atrodas netālu no maģiskā Zilākalna. Lai gan ģimene par savu lauku māju sapņoja jau sen, 2017. gada nogalē dzīve apmeta kūleni un ģimenei negaidīti bija jādodas dzīvot uz vīra dzimtas mājām, kur sapratuši, ka piederošo zemi zudībā laist nevar, tāpēc teju ar aizsietām acīm nogriezās uz lauksaimniecības nezināmās un jaunās taciņas.

Tomēr vēl daži nebaidās ārpus Rīgas robežām radīt kaut ko tādu, kas prieku nesīs arī citiem. Inga Brieze ar vīru dalās piedzīvojumos par to, kā atjaunoja iegādāto īpašumu Limbažu pusē, kas nu dzīvo ar nosaukumu "Lāču muižiņa". Šobrīd tajā var paviesoties, pārnakšņot un baudīt mieru ikviens interesents. Savukārt par to, kā Talsu puses Bullīšu ezerā tapusi interesantā pirtiņa "Ogle", pastāsta idejas autors un galvenais motors Kalvis Kalniņš.

Lai šie stāsti kalpo kā piemērs tam, ka viss ir iespējams, ja vien pats to no sirds vēlies! Un, iespējams, kāds no tiem arī tevi motivēs atrast savu mazo zemes pleķīti kādā no Latvijas nostūriem, lai radītu savu miera oāzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!