Foto: Shutterstock
Līdz ar janvāri, kad saules stari jau daudz uzstājīgāk kniebj vaigos, dārza entuziasti nespēj nosēdēt mierā. Ir laiks jaunajai dārza sezonas plānošanai! Sējas laiks vairs nav aiz kalniem, tādēļ pašlaik ir lielisks laiks, lai brīvos vakarus aizpildītu, meklējot sev piemērotākās dārzeņu un salātu šķirnes. Iepazīsimies ar priekšnoteikumiem, gatavojoties sējas laikam. Tāpat ielūkosimies dārzeņu un salātlapu šķirņu labirintos, lai jaunajai dārza sezonai būtu pilnībā gatavi.

Ir tādas dārzeņu sugas, kuru audzēšanai ir nepieciešama dēstu izaudzēšana. Plānojot sēklu iegādi, jāpadomā par to, vai pašiem būs iespēja dēstus izaudzēt, vai arī labāk iegādāties jau uzreiz dēstus. Ja plāno dēstu audzēšanu, tad papildus ir jāparūpējas par nepieciešamo inventāru: kastītēm un piemērotu kūdras substrātu, norāda Dārzkopības institūta speciālistes – vadošā pētniece Dr. agr. Līga Lepse un pētniece Solvita Zeipiņa. Nedrīkst aizmirst, ka dēstu izaudzēšana prasīs papildu laiku, tie regulāri jānodrošina ar pietiekošu gaismu, temperatūru un mitrumu un pēc nepieciešamības jāpārpiķē. Tādējādi vairumam dārzeņu dēstu audzēšana bez papildu apgaismojuma ir iespējama tikai no marta. Esi gatavībā, jo jau februārī dēstiem sēj puravus, sakņu selerijas. Sēj agros kāpostus, no kuriem ražu paredzēts iegūt jau ap Jāņiem. Ja ir plānots pašiem audzēt dārzeņu dēstus, tad februāris ir piemērots laiks, kad uzsākt jau pirmo dēstu audzēšanu. Dēstu audzēšana ir nepieciešama vairumam siltumnīcā audzēto dārzeņu un agrajiem lauka dārzeņiem. Visbiežāk dēstus audzē kāpostaugiem, selerijām, puraviem, siltumnīcu gurķiem, siltumnīcu tomātiem, pipariem, baklažāniem, vairumam garšaugu. Dēstus vēlams audzēt arī laukā audzējamiem ķirbjaugiem (gurķiem, ķirbjiem, kabačiem, melonēm, arbūziem).

Lai būtu lielāka garantija, ka iegādātās sēklas būs ar labu dīdzību, ieteicams iegādāties profesionāļiem domātās sēklas. Profesionālās sēklas gandrīz vienmēr būs kodinātas, tādā veidā pasargājot augus no slimībām sēklu sadīgšanas laikā un augšanas sākumā. Jārēķinās gan, ka profesionālās sēklas būs dārgākas. Ja nav vēlmes iegādāties šādas sēklas, tad, protams, arī lielveikalos nopērkamās sēklas var būt ar labu dīgtspēju, kas ļaus iegūt labu ražu.

Ja šogad plāno sēklas iegādāties internetā, lieti noderēs Dārzkopības institūta speciālistu padomi, kurus iespējams lasīt šajā rakstā. Uzzināsi gan par to, kas noteikti jāņem vērā, pasūtot sēklas internetā, gan arī to, kuros firmu veikalos nebažīties par iegādātos sēklu kvalitāti. Ar citiem noderīgiem padomiem, piemēram, to, kādu zemi izvēlēties stādu audzēšanā, iepazīsies šajā rakstā.

Savukārt ar biežākajām kļūdām, ko nereti pat itin pieredzējuši dārznieki pieļauj dārzeņu stādīšanā un kopšanā, iepazīsties šajā rakstā.

Ja pašlaik aktīvi meklē, kādus jaunumus savā dārzā ieviest šogad, iedvesmu dažnedažādu dārzeņu un salātlapu šķirņu izvēlē smelies rakstos zemāk. Rakstos atradīsi gan tomātu un gurķu šķirnes, gan salātlapu un redīsu šķirnes, ar kurām varēsi gardi mieloties jau pavasarī. Lai darbīgs pavasara gaidīšanas laiks!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!