Foto: Publicitātes foto
Līdz ar pandēmiju arvien vairāk cilvēki ir iemīlējuši mieru un relaksāciju, ko sniedz dzīve tuvāk dabai. Ir cilvēki, kuriem kaimiņi pārdesmit metru attālumā ir kā nepieciešamais drošības spilvens, tomēr citi vēlas sajust īstu mieru, klusumu, ko sniedz totāls savrupums. Piemērs mūsdienīgai dzīvei dabas tuvumā ir Bergendija Kuka "Malnā paipalu māja" Jaunzēlandē, kas ieguvusi arī 2021. gada mājas titulu šai zemē.

Pateicoties satriecoši skaistajām dabas ainavām, Jaunzēlande ir pastāvīgs nekustamo īpašumu "karstais punkts". Un tieši šāds punkts ir "Melnā paipalu māja", kas uzbūvēta upes ielejā tā, lai tiktu pasargāta no valdošajiem vējiem un nelabvēlīgajiem klimatiskajiem apstākļiem. Ikviens mājas kvadrātcentimetrs (un to ir daudz, jo kopējā platība – 360 kvadrātmetru) ir gudri pārdomāts un izstrādāts, lai maksimāli izmantotu burvīgo ainavu. Jā, šis īpašums lepojas ne tikai ar neparastu dizainu, bet arī ar vienu no iespaidīgākajām ainavām, kas redzama aiz logu rūtīm. Mājas saimnieki ik rītu var nodoties relaksējošai dabas baudīšanai, vērojot apkaimi no kalna nogāzes.

"Melnā paipalu māja" atrodas vietā, kur 19. gadsimta otrajā pusē – ap 1860. gadu – bijusi aktīva zelta un ogļu ieguves vieta. Augsne ir aptuveni 15 miljonus gadu veca, tajā atrastas dažādas fosilijas. Netālu no mājas atrodas arī aizvēsturisks ezers – Manuherikia.

"Black Quail House" jeb "Melnajai paipalu mājai" ir ļoti pārsteidzoša un atšķirīga estētika, un nav grūti saprast, kāpēc tā tika iekļauta konkursa "Jaunzēlandes 2021. gada mājas" atlases sarakstā – tā patiešām ir priekšzīmīgs dizaina elements vienā no pasaules majestātiskākajām vidēm. Mājas iemītniekiem, skatoties lejup, paveras skats uz krāšņo, nedaudz mežonīgo upi, savukārt, skatoties augšup – skats uz ģimenes vīna dārzu. "Tā nevēlas izrādīties, bet būt klusa un mierīga!" par māju teicis galvenais mājas arhitekts. Un to atspoguļo gan atrašanās vieta, gan izmantotie materiāli mājas būvniecībā. Mājas īpašnieki vēlējušies, lai būvniecībā izmantotie materiāli atsauktos uz apkārt redzamo ainavu – atrašanās vietas dēļ, dabiskums ātri vien kļuva par prioritāti interjera dizaina veidošanā. Piemēram, upes oļi izmantoti gan apkārtnes labiekārtošanā, gan kā segums mājas jumtam.

"Melnās paipalu mājas" dizaina iedvesma nākusi no akmeņainā reljefa tuvējā apkārtnē, savukārt mājas lielākais akcents ir saliekamās betona sienas. "Man vienmēr paticis betons, taču tas nav izplatīts dzīvojamo telpu materiāls Jaunzēlandē. Mēs vairāk esam saistīti ar kokmateriāliem, kas stingri iesakņojušies mūsu tautā. Šis projekts prasīja citādus materiālus – tādus, kas ir ļoti izturīgi," stāsta mājas arhitekts. Pat mājas pagalms, kas noklāts ar oļiem un akmeņiem, atgādina klinšaino reljefu.

Mājas iekštelpu interjera dizains savukārt ir kā pretstats skarbajiem apstākļiem, kas novērojami ārpus mājas sienām – māja apzināti iekārtota ar izsmalcinātiem elementiem. Interjeru papildina koka elementi, kas rada izteiktu mājīguma sajūtu. Stiklojums no grīdas līdz griestiem nodrošina dabisko apgaismojumu, kas piepilda telpas dienas laikā. Tāpat plašie logi rada vienotības sajūtu ar skaisto ainavu, kas visapkārt ieskauj māju.

"Home of the Year" ir Jaunzēlandē augsti vērtēta balva, kas tiek piešķirta par dzīvojamo ēku arhitektūru dažādās kategorijās: pilsētas māja, mazā māja, lauku māja, zaļā māja un daudzdzīvokļu māja, katrā no tām vērtējot arhitektūras īpašās nianses dažādos kontekstos. 2022. gadā tika ieviesta jauna kategorija: gada interjers. Šī atzinība tiks piešķirta projektam ar īpaši pārdomātu interjeru, kas vienlaikus papildina un izceļ arhitektūras kontekstu un nodrošina pārliecinošu individuālo estētiku, ziņo portāls "Homemagazine.nz".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!