Foto: Shutterstock

Pēdējos gados aizvien vairāk un skaļāk tiek runāts par atkritumu šķirošanu kā vienu veidiem, kā atstāt nākamajām paaudzēm tīru, sakoptu vidi, jo atkritumu skaits nemainās, bet atkritumu poligonu resursi – gan. Lai gan varētu šķist, ka nav pareiza vai nepareiza atkritumu šķirošana, jo – plastmasa ir plastmasa un stikls ir stikls –, ir pāris lietas, kas jāņem vērā, pirms šķirotos atkritumus izmet tam paredzētajā konteinerā. Kā tad pareizi šķirot?

Katrs Latvijas iedzīvotājs vidēji gadā saražo vairāk nekā 400 kilogramus atkritumu – tāda informācija lasāma a/s "Latvijas Zaļais punkts" mājaslapā. Uz mūsu mazās Latvijas fona tas ir daudz, bet viens no veidiem, kā šo statistiku samazināt, lai atkritumi būtu izmantojami otrreizējā pārstrādē, ir to šķirošana un, galvenais, kārtīga un pareiza. Turklāt atkritumu šķirošana ir veids, kā samazināt rēķinus par atkritumu apsaimniekošanu.

Papīra, plastmasas, metāla iepakojums

Pirms izmešanas iepakojumu jāsaplacina un šķirošanas konteineros drīkst mest tikai tīru un sausu iepakojumu bez ēdiena un dzēriena atliekām. Ja plastmasas trauciņš ir netīrs, tas jāizskalo un jānosusina. Etiķetes un korķīšus drīkst atstāt uz iepakojuma.

Drīkst mest: dzērienu plastmasas pudeles; plēves iepakojumus un maisiņus; sadzīves ķīmijas, šampūnu u.c. cietās plastmasas pudeles, kannas un kārbas, tūbiņas; metāla kārbas un vāciņus; skārdenes; makulatūru, žurnālus, avīzes un grāmatas; dzēriena kartona iepakojumus un tetrapakas; papīra un kartona iepakojumus (tostarp rakstāmpapīru un biroja papīru).

Nedrīkst mest: netīru plastmasas un metāla iepakojumu vai iepakojumu ar ēdiena paliekām; gāzes balonus, baterijas un akumulatorus; putuplastu; slapju vai netīru kartonu un papīru, kā arī sīki sasmalcinātu papīru un laminētus izstrādājumus; papīra dvieļus un tualetes papīru, rotaļlietas un citas plastmasas sadzīves preces; koka izstrādājumus un zarus; vienreizlietojamos traukus un piederumus.

Stikla iepakojums


Stikla pudelēm jābūt tīrām, bez ēdiena vai dzēriena paliekām. Vāciņus vai korķīšus drīkst atstāt uz pudeles vai burkas, taču labāk tos sašķirot papīra, plastmasas, metāla iepakojumam paredzētajā konteinerā. Etiķetes uz pudeles drīkst atstāt, bet stikla iepakojums nedrīkst būt saplēsts. Stikla pudeles un burkas nedrīkst izmest maisiņā.

Drīkst mest: stikla pudeles un burciņas; iepakojumu no mērcēm un kečupiem; stikla iepakojumu no krēmiem.

Nedrīkst mest: netīru stikla iepakojumu ar pārtikas atliekām; māla un keramikas pudeles; smaržu flakonus; spuldzes; stikla un porcelāna traukus; spoguļus; logu un automašīnu stiklu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!