Foto: Shutterstock
Kamēr kāds bauda karsto laiku ar visu sirdi, citi to nespēj pat gribēdami, jo kārtīga tveice valda ne tikai ārā, bet arī mājoklī. Kad iekštelpās ir tāda suta, ka nevar ne atpūsties, ne pagulēt, ar steigu jāmeklē risinājumi. Kā atvēsināt telpas un ko darīt, ja mājoklī nav iegādāts gaisa kondicionieris? Vairāk lasi raksta turpinājumā.

Sutas laikā – logi aizvērti un aizklāti

Vislabāk ārā valdošo sutu var bloķēt, to vispār neielaižot iekštelpās, norāda portāls "The Spruce". Karstā laikā īpaši patīkami tverties ir telpās ar maziem logiem vai telpās, kurās logu nav vispār. Saprotams, kurš gan ilgtermiņā vēlēsies mitināties šādā alai līdzīgā mājoklī? Labā ziņa – šādu efektu var panākt ar gaismu aizturošiem aizkariem, vai iegādājoties speciālas atstarojošās žalūzijas/speciālas logu plēves, kas saules starus atstaros. Ja šāds risinājums nav iespējams, dienas laikā, kad karstums ir lielākais, logus pārklāj ar bieziem, mīkstiem materiāliem, piemēram, biezu gultas pārklāju.

Telpas vislabāk vēdināt tikai naktī, kad ārā temperatūra ir zemāka par iekštelpās esošo. Lai telpas efektīvāk atdzesētu un izvēdinātu, logus nakts laikā ieteicams attaisīt pēc iespējas plašāk. Labs veids, kā ātri atdzesēt telpu, ir izveidot caurvēju, vienlaikus attaisot vaļā divus vai vairākus logus.

Uz laiku atvadies no ērtībām

Liela daļa ierīču, piemēram, cepeškrāsns un veļas žāvētājs, to lietošanas laikā uzkarsē arī telpu. Karstajā laikā atvadies no ierastā komforta un drēbju žāvēšanai izmanto veļas žāvēšanas statīvu, savukārt cepeškrāsns vietā iespēju robežās izmanto mikroviļņu krāsni, kas nedaudz, tomēr arī rada siltumu darbības laikā. Iespējams, karstais laiks ir lieliska iespēja vakariņas gatavot pie dabas!

Lai arī karstumā miegs ir salds

Pārlaist dienu tveicīgā istabā ir briesmīgi, taču vēl briesmīgāk – šādā telpā mēģināt aizmigt un izgulēties.

Tā kā karstais gaiss ir vieglāks par auksto, tas koncentrējas istabas augstākajos slāņos – tuvāk guļamistabas griestiem. Tāpēc, ja tas ir iespējams, sutas laikā matraci novieto uz grīdas un karstās naktis pārlaid tur. Savukārt nakts laikā kājgalī var novietot atdzesētu vai pat sasaldētu pudeli/termoforu, kas patīkami atvēsinās ne vien pēdas, bet visu ķermeni.

Karstajā laikā visnotaļ svarīgi izvēlēties arī atbilstošu gultas veļu. Viens ir skaidrs – jo sega būs plānāka, jo labāk varēsi aizmigt. Gultasveļu labāk izvēlēties no kokvilnas, lina vai zīda auduma – viegli, ādai patīkami, turklāt arī atvēsinoši materiāli.

Aiztaisi iekšdurvis

Ja mājokļa atvēsināšanai talkā ņem gaisa ventilatoru, efektīvam rezultātam svarīgi aiztaisīt durvis uz telpām, kas netiek izmantotas. Tomēr atceries, ka arī šajās istabās vērts aiztaisīt aizkarus, lai sakarsusī istaba pēcāk neuzkarsētu pārējo mājokli.

Par mājokli domā ilgtermiņā

Lai gan karstuma viļņi Latviju aplaimo samērā reti, svarīgi domāt par mājokli ilgtermiņā – iegādājies gaisa ventilatorus, mitrinātājus vai kondicionierus, kas kalpos kā lielisks glābiņš tveicīgajās dienās. Ja dzīvo privātmājā, tad varbūt dārzā der iestādīt koku, kas nākotnē metīs ēnu tieši uz mājas. Tāpat svarīgi domāt par mājokļa siltumizolāciju – ziemās tā telpās uztur siltumu, savukārt vasarā – vēsumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!