Foto: Shutterstock
Lai saglabātu dārzeņus svaigus pēc iespējas ilgāk, jāzina, kā tos pareizi uzglabāt, jo ne visiem der viens uzglabašanas veids. Turklāt, ja vienlaicīgi lieto vairākus dārzeņus, labi zināt, cik ilgi tos var uzglabāt, lai secīgi plānotu to izmantošanu, kamēr tie ir svaigi. Kā pareizi uzglabāt dārzeņus, lai tie nesabojājas, raksta portāls "Birds & Blooms".

Pirmkārt, jāatceras, ka dārzeņi jāuzglabā nemazgāti un ne visi jātur ledusskapī. Tie, kas tur jātur, lielākoties jāuzglabā aizvērtā vai vaļējā plastmasas pārtikas maisiņā vai uzglabāšanas traukā.

Artišoki un brokoļi ledusskapī turami līdz četrām dienām, arī sparģeļus var uzglabāt līdz četrām dienām noslēgtā pārtikas produktu maisiņā vai ietītus bišu vaska drānā. Briseles kāposti (neaizvērtā plastmasas iepakojumā), salātlapas (aizvērtā plastmasas iepakojumā) un baklažāni (neaizvērtā plastmasas iepakojumā) uzglabāšanai ledusskapī piemēroti līdz trīs dienām, cukini – četrām, puķukāposti, spināti un paprika – piecām. Kukurūzas vālītes nav piemērotas ilgai uzglabāšanai un vislabāk to apēst pēc iespējas ātrāk, jo ledusskapī var turēt līdz divām dienām. Līdzīgi ir ar zirņiem – arī tie nelobīti turami ledusskapī tikai līdz divām dienām atvērtā plastmasas maisiņā.

Ja uzturā lieto biešu lapas, tās uzglabāt var līdz trīs dienām – zaļumi jānogriež, atstājot lapu kātiņus apmēram piecu centimetru garumā virs bietes, un jāuzglabā noslēgtā plastmasas maisiņā vai uzglabāšanas traukā, savukārt pašas bietes nevārītā veidā tur plastmasas maisiņā līdz divām nedēļām. Tikpat ilgi var uzglabāt kāpostgalvas un gurķus, savukārt burkānus bez lakstiem – no nedēļas līdz divām. Kolrābis atvērtā maisiņā uzglabājams no divām līdz četrām nedēļām. Lapu kāposts jāietin mitrā papīra dvielī un jāuzglabā noslēgtā plastmasas maisiņā līdz vienai nedēļai. Arī čili pipari jāuzglabā ietīti mitrā salvetē, taču glabāt var ilgāk nekā lapu kāpostus – līdz divām nedēļām. Redīsiem jānogriež lapas un mazās saknītes un jāuzglabā noslēgtā plastmasas maisiņā apmēram nedēļu. Tikpat ilgi var uzglabāt arī rāceņus. Veselus rabarberu kātus līdz trīs nedēļām tur noslēgtos maisiņos, sagrieztus kātus – līdz trīs nedēļām.

Ir vairāki dārzeņi, kurus neiesaka uzglabāt ledusskapī, lai gan esam raduši to darīt. Piemēram, sīpoliem piemērota ir tumša, labi vēdināta vieta. Tādā veidā sīpolus var uzglabāt līdz trim nedēļām. Pastinaki jātur vēsā, nedaudz mitrā vietā līdz četrām nedēļām, savukārt ķirbi un kabaci – vēsā, sausā vietā apmēram mēnesi. Tumšā, sausā, labi vēdinātā vietā jāuzglabā saldie kartupeļi, savukārt parastie kartupeļi jāglabā tumšā, vēsā, sausā un labi vēdināmā vietā līdz diviem mēnešiem. Nav ieteicams tos turēt ledusskapī vai kopā ar sīpoliem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!