Foto: Privātais arhīvs
Liliju selekcionāres un audzētājas, kā arī liliju audzētāju biedrības "Lilium Balticum" valdes priekšsēdētājas Antras Balodes dārzā šobrīd pilnā plaukumā zied viņas lolotās lilijas. "Māja & Dārzs" sazinājās ar selekcionāri, kura pastāstīja, kāds gads šogad ir lilijām un kādas skaistules aug viņas dārzā.

"Šis gads nav bijis labvēlīgākais lilijām – pavasaris ieilga, naktis bija vēsas, ar salnām. Jaunie dzinumi nedaudz apsala, ko var manīt tagad, ziedu laikā. Salnas izraisīja pelēkās puves bojājumus lapās un ziedos, ko vēl vairāk pastiprināja lietainais laiks. Arī kaitēkļi – īpaši sarkanās vaboles – nomoka lilijas. Regulāri nolasot vaboles, tās nepaspēj iedēt olas uz lapām. Šur tur var redzēt vaboļu izgrauztus caurumus uz lapām," selekcionāre stāsta.

"Klimats mainās, un to jūt arī lilijas. Ar katru gadu tās uzzied agrāk, nekā pirms vairākiem desmitiem gadu. Šogad ziedēšana nesākās tik agri kā pagājušajā gadā, tomēr lielākā daļa liliju, īpaši trompetlilijas, siltumnīcā ir jau noziedējušas. Tās es īpaši loloju, jo tie ir mani sējeņi. Jaunu šķirņu veidošana ir pacietīgs daudzu gadu darbs. Katru gadu dārzā uzzied kāds jauns liliju sējenis jeb hibrīds, bet līdz šķirnei tam vēl ir ilgs ceļš, jo vispirms jaunums jānovērtē un jāsalīdzina ar citām jau izveidotām šķirnēm," skaidro liliju audzētāja.

"Šķirnes veidoju tā, lai tās būtu viegli audzējamas un izturīgas pret pelēko puvi un ar neparastu krāsu un formu dažādību. Vairākiem saviem lolojumiem šovasar iedevu vārdus, piemēram, 'Vidzemīte' – violeta ar zaļu, 'Violetā romantika' – violeta, 'Odrija' – zaļgandzeltena, 'Anima' – zeltaini dzeltena, varena auguma."

Selekcionāre uzskaita un raksturo arī vairākas agrāko gadu šķirnes ar kurām lepojas un kas sevi pierādījušas kā izturīgas un audzelīgas. Piemēram, 'Sonora' – viena no skaistākajām LA grupas (garziedu lilijas (L. longiflorum) un Āzijas liliju krustojums) dārza lilijām. Krembalta ar gaiši zaļganu vidusdzīslu un tumši sarkanbrūnu punktējumu pie pamatnes un šauru melnu kontūrlīniju gar ziedlapu malām, 'Rīdzene' – koša Āzijas liliju šķirne – oranžsarkana ar violetsarkanu plankumu un ēnojumu ziedlapu galos sarkana, 'Pegija' – oranža ar dzeltenu plankumu, 'Staburags' – izcili skaista Āzijas liliju šķirne ar augšup vērstiem, kausveida ziediem, balta ar spilgti dzeltenu plankumu centrā, 'Nakts Alise' – neparastas krāsu kombinācijas Āzijas lilija – balta ar oranždzeltenu plankumu un tumši sarkanbrūnu punktējumu un lāsojumu, 'Sapņu melodija' – zaļganbalta ar košāku krēmdzeltenu ēnojumu ziedlapu vidū un melnu punktējumu, 'Cerību pērle' – balta ar koši dzeltenu lielu plankumu centrā, 'Ieva' – gaišā laškrāsā ar izteiktu tumši sarkanbrūnu kontūrlīniju ziedlapu apmalē un punktējumu, kas atgādina vasaras raibumiņus, 'Dzintara balāde' veidota no Kaukāzā augošo liliju sugu krustojuma ar raksturīgiem citrondzelteniem, lieliem, uz sāniem vērstiem ziediem.

Apmēram 60 Balodes audzētas šķirnes līdz šīs nedēļas beigām aplūkojamas izstādē "Apburošās lilijas 2022" Latvijas Nacionālajā dabas muzejā, kas veidota sadarbībā ar liliju audzētāju biedrību "Lilium Balticum". Skaties izstādes foto šajā "Delfi" rakstā "Foto: Vairāk nekā 100 liliju šķirnes izkrāšņo Dabas muzeju".

Selekcionāres lilijas var iegātāties rudenī un pavasarī. Šķirņu sarakstu ar bildēm viņa publicē savā "Facebook" kontā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!