Foto: Shutterstock
Domāju, nebūs melots, apgalvojot, ka vismaz vienreiz dzīvē ikkatrs ir domājis par savu sapņu māju. Kamēr citu sapņi ir pieticīgi un dažs priecātos par mazu būdiņu meža ielokā, kurā mierā un klusumā malkot tēju, kāds par visu vairāk vēlas milzīgu villu ar sešām guļamistabām un privātu sporta laukumu. Bet vai esi iedomājies, ka tava māja varētu izskatīties pēc gliemežvāka vai klozetpoda? Turpinājumā par piecām pārsteidzošām un unikālām mājām, kuras kādreiz patiesi pildījušas mājvietas funkciju.

Māja kā gliemežvāks – mākslas darbs Meksikā

View this post on Instagram

A post shared by @sardvnix

Mājai, kas atrodas Naukalpanā – ziemeļrietumos no Meksikas galvaspilsētas Mehiko –, ir dots vārds "Galvkājis", kas ir čaulgliemju apakštipa klase, kurā iekļauti visaugstāk organizētie gliemji ar labi izveidotu galvu un masīvu vidukli. "Galvkājis" ir slavenā meksikāņu arhitekta Havjera Senosjena projekts, kas būvēts ģimenei ar diviem bērniem. Projekta tapšanā apvienota modernā arhitektūra un laikmetīgā māksla.

Māja organiski iekļaujas apkārtējā vidē, pieskaņojoties nelīdzenajam reljefam, bet vienlaikus ar dabas svaigumu dizainā izceļas starp apkārt esošajiem pēc skata pavisam parastajiem namiem. Gluži tāpat kā gliemja čaula, arī māja ir noapaļotā formā – tās struktūrā izmantotas neskaitāmas līknes. Viena no neparastākajām mājokļa iezīmēm – ne sienas, ne grīdas, ne griesti neatrodas paralēli viens otram. Mājas konstrukcija tika veidota ar tērauda karkasiem, kas pārklāti ar maza diametra stiepļu sietu, uz kura pēcāk tika uzliets aptuveni 10 līdz 12 centimetrus biezs īpašs betona maisījuma slānis, kas ir vieglāks par ķieģeļu sienām, viegli kopjams un izturīgs pat pret zemestrīcēm. Šis paņēmiens deva iespēju neparasto gliemja čaulai līdzīgo māju veidot ar dabiskiem un noapaļotiem izliekumiem, izvairoties no nesošo sienu vai papildu balstu nepieciešamības.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!