Foto: Shutterstock
Drēgnums, vēsums un sauss gaiss – trīsvienība, kas ziemas perioda pārciešanu telpaugiem padara itin grūtu. Turklāt šo apstākļu kopums veicina vēl ceturto nelaimi – kaitēkļu rašanos. Šoreiz aplūkosim, kā tikt galā ar vienu no biežākajiem negantniekiem – parasto tīklērci.

Kā portālam "Māja&Dārzs" norādījusi Latvijas Universitātes Botāniskā dārza telpaugu speciāliste Ingūna Gudrupa, parastā tīklērce (Tetranychus urticae) ir ļoti postošs kaitēklis, kas arī sūc sulu no augu lapām. Kaitēklis dzīvo lapu apakšpusēs.

Bojātās lapas virspuse izskatās raiba, blāva, nespodra, tā nodzeltē un nokrīt. Paskatoties lapu apakšpusē, var redzēt tīklojumu. Pati tīklērce ir sīks, sarkans zirneklītis. Gadā attīstās 6-10 paaudzes. Lapas bojā gan kāpuri, gan pieaugušas ērces.

Mājās efektīva metode tīklērces iznīcināšanai ir cukurūdens. Cukurūdeni uzsmidzina uz augu lapām, kur mitinās tīklērce, un cukurūdenim žūstot, kaitēklim tiek salipināti gan sūcējorgāni, gan elpošanas orgāni un kājiņas. Tādā veidā kaitēklis iet bojā.

Tā kā lapu apakšpusē atrodas arī lapu atvārsnītes, caur kurām augam notiek gāzu apmaiņa, lai neaizietu bojā, to nākamajā dienā nomazgā zem siltas dušas. Oliņas tā netiks iznīcinātas, tāpēc pēc 10-14 dienām auga apstrādi atkārto.

Kā cīnīties ar citiem izplatītākajiem telpaugu kaitēkļiem, tostarp bruņutīm, uzzināsi šajā "Delfi" rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!