Foto: Shutterstock

Izrādās, ka "veļas mazgājamā telpa" ir viens no visvairāk meklētajiem terminiem vietnē "Pinterest". Turklāt – tēriņi veļas mazgāšanas istabas remontam ir palielinājušies par aptuveni trešdaļu salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem. Lai gan daudzi plašākos mājokļos patiešām izvēlas veļas mazgāšanai atvēlētu atsevišķu telpu, citiem veļasmašīna parasti tiek novietota vai nu vannas istabā vai virtuvē – atkarībā no tā, kurā vieta. Un iemesls, kāpēc neizvēlamies iegādāties veļas žāvētāju, ir vietas trūkums. Tomēr tam ir risinājums! Par veļas žāvētāju izvēli un to, kā tiem veiksmīgi atrast labāko vietu mājoklī (arī mazā dzīvoklī), stāsta tirdzniecības tīkla "Kesko Senukai Latvia" eksperti un "Samsung" produktu treneris Eduards Krumovics.

Lai apsvērtu veļas žāvētāja iegādes nepieciešamību, pirmām kārtām vēlējāmies noskaidrot, kādi ir šīs ierīces labumi.

"Kesko Senukai Latvija" eksperti atklāj, ka tas ir būtisks laika ietaupījums – izžāvēto veļu var karināt uzreiz skapī, netērējot laiku ar veļas karināšanu uz žāvētāja statīva un pēc tam no statīva skapī. Turklāt daži modeļi piedāvā tādas funkcijas kā apģērbu gludināšana žāvēšanas laikā un apģērbu atsvaidzināšana ar dažādiem atsevišķi nopērkamiem aromātiem.

Savukārt "Samsung Electronics Baltics" eksperts uzsver, ka, žāvējot veļu telpās, gaisa kvalitāte samazinās un pastiprināti izdalās mitrums. Mitruma līmenis telpās var pat sasniegt vairāk nekā 50 procentus, radot labvēlīgu vidi mājas putekļu ērcītēm. Savukārt putekšņu sezonā, žāvējot veļu ārā, ir risks, ka ar aci neredzamie putekšņi var pieķerties pie apģērba un pēc tam sagādāt problēmas, ja apģērba lietotājam ir alerģija. Izmantojot veļas žāvētāju, ne tikai ātrāk iespējams izžāvēt apģērbu, īpaši sezonās, kad telpās nav vēl pieslēgta apkure un veļa žūst īpaši ilgi, bet arī saudzēt savu veselību.

Atšķirība starp veļas mašīnu ar žāvēšanas funkciju un atsevišķu veļas žāvētāju


"Kombinētā jeb tautā dēvētā "divi vienā" veļasmašīna ar iebūvētu žāvētāju ir labākais risinājums cilvēkiem, kas dzīvo mazos mājokļos, jo ir vajadzīga vieta tikai vienai ierīcei, nevis divām. Tāpēc "divi vienā" ir populārākais risinājums dzīvokļos. Tā aizņem tikpat daudz vietas kā klasiskā veļasmašīna, turklāt nav jādomā par veļas karināšanu uz žāvētāja statīva vai jāuztraucas par pārāk lielu mitrumu telpās, kur žūst veļa," stāsta "Kesko Senukai Latvia" eksperti.

Eksperti gan piebilst, ka šīm ierīcēm ir arī savi mīnusi. Pirmkārt, ļoti zema energoefektivitāte, salīdzinot ar atsevišķajiem veļas žāvētājiem. Lielākoties kombinētajām veļasmašīnām energoefektivitātes klase nepārsniedz "E", kas pēc mūsdienu standartiem ir salīdzinoši zema. Toties atsevišķie veļas žāvētāji ar siltumsūkņa tehnoloģiju var sasniegt pat A+++ energoefektivitātes klasi.

Foto: KESKO SENUKAI LATVIA

Otrkārt, kombinētajām ierīcēm ir mazāk žāvēšanas funkciju, kas apgrūtina pareizās programmas izvēli, lai nesabojātu apģērbu. Atsevišķie veļas žāvētāji atkarībā no modeļa piedāvā tādas priekšrocības kā 3D Scan tehnoloģiju, kas nosaka apģērba materiālu un mitruma līmeni, attiecīgi pielāgojot žāvēšanas programmu, lai nodrošinātu maksimālu precizitāti un efektivitāti.

Atsevišķie žāvētāji patērē vidēji par 30–40 procentiem mazāk elektroenerģijas


Vaicājot "Kesko Senukai Latvia" ekspertiem, kad un kādēļ priekšroku dot vienai (veļas mašīnai ar veļas žāvēšanas funkciju) vai otrai ierīcei (atsevišķs veļas žāvētājs), viņi atbild, ka, ja garderobē ir daudz delikātu materiālu apģērbu, jāizvēlas atsevišķie veļas žāvētāji. Tas pats attiecas uz to, ja lietotājam ir svarīgs elektroenerģijas patēriņš. Atsevišķie žāvētāji patērē vidēji par 30–40 procentiem mazāk elektroenerģijas nekā kombinētās ierīces.

Foto: Shutterstock

Tātad, tā kā aptuveni 10 procenti no mājsaimniecības elektrības rēķiniem var attiecināt tieši uz veļas mazgāšanu, tad šajā jomā iespējami būtiski elektroenerģijas ietaupījumi.

Lai ietaupītu vietu, veļas žāvētājs jānovieto virs veļas mazgājamās mašīnas

"Veļas žāvētāju var uzstādīt jebkurā vietā, kur ir elektrības pieslēgums. Jaunākajiem modeļiem nav nepieciešams kondensāta izvads uz kanalizāciju, jo tas no drēbēm uzkrājās kondensāta tvertnē, kuru var ērti izņemt un iztukšot izlietnē (tas atkarīgs no modeļa; dažiem, iespējams, būs nepieciešams kondensāta izvads).

Lai novietotu žāvētāju uz veļasmašīnas, jāiegādājas savienojuma plaukts. Parasti katrs ražotājs piedāvā šos savienojumus sava zīmola ierīcēm," stāsta "Kesko Senukai Latvia" eksperti, piebilstot, ka, mēģinot novietot, piemēram, "LG" žāvētāju uz "Samsung" veļasmašīnas, jāņem vērā, ka "LG" vai "Samsung" savienojuma plaukts var nederēt, tādēļ pirms ierīču iegādes jāpārliecinās par to saderību.

Foto: Shutterstock

"Tiesa, tā vietā, lai abas iekārtas novietotu vienu otrai blakus uz grīdas, kas aizņemtu plašāku virsmu, ideāli piemērots risinājums nelielām platībām ir veļas žāvētāja novietošana virs veļas mazgājamās mašīnas. Izmantojot speciālu atdalošo plauktu un nofiksējot veļas žāvētāju pie sienas, ierīces var novietot vienu virs otras. Turklāt šis risinājums arī atvieglos to lietošanu – plauktu būs iespējams izvilkt un pēc mazgāšanas ērti pārlikt veļu nedaudz augstāk – žāvētājā," uzsver "Samsung" pārstāvis Krumovics.

Atdalošais plaukts tiek piestiprināts pie veļas mazgājamās mašīnas ar skrūvēm, kā arī pēc tam, kad veļas žāvētājs ir novietots tam paredzētajā vietā (to noteikti vajadzētu darīt diviem cilvēkiem!), to piestiprina ar skrūvēm speciāli paredzētās vietās.

Svarīgi atcerēties, ka veļas žāvētāju ieteicams nofiksēt arī pie sienas. Tas nodrošinās, ka konstrukcija būs droša un stabila. Pēc iekārtu sastiprināšanas, priekšpusē, starp mazgājamo mašīnu un žāvētāju, ir jānovieto dekoratīvā plāksne, lai stiprinājuma vieta nebūtu redzama un komplektācija iegūtu vienotu dizainu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!