Foto: Shutterstock
Tomātu un gurķu stādīšanas laiks vēl tikai priekšā, taču jau tagad siltumnīcā varam sēt dažādus garšaugus un dārzeņus, piemēram, visu iecienītos redīsus. Pirms tam gan svarīgi siltumnīcu kārtīgi iztīrīt un pārbaudīt tās tehnisko stāvokli.

Kā "Māja&Dārzs" skaidrojusi dārzeņkopības speciāliste Mārīte Gailīte, pirms sezonas nepieciešams novērtēt siltumnīcas stāvokli pēc ziemas. "Varbūt kaut kas ir sašķobījies, ļoti iespējams, konstrukcijai kāda nagla ir izrauta, pati nedaudz iepuvusi. Konstrukcijas ilgi nekalpo, ilgākais, septiņus gadus, un arī tad, ja koksne būs impregnēta. Tas viss ir jāsalabo. Var, protams, nojaukt un visu likt no jauna, bet var arī siltumnīcu pakāpeniski salabot.

Ļoti iespējams, pēc ziemas jāsalabo arī plēve vai tā pilnībā jānomaina. Tikpat labi ar plēvi pamatā viss var būt kārtībā, bet kādā stūrītī ir sprauga vai plīsums. Veikalos var nopirkt speciālas līmlentes, lai nepieciešamo salabotu. Ja polikarbonāta siltumnīcas konstrukcija pēc ziemas sašķobījusies, nopietnāk jāapsver, kur un kā to varētu salabot. Jāaplūko arī pats polikarbonāts, jo tam fiziskās kalpošanas laiks ir ilgāks nekā gaismas caurlaidība. Tas paliek tumšs pēc dažiem gadiem. Tā jau varbūt vēl varētu kalpot, bet siltumnīcas segmateriāls ir par tumšu, arī tas ir jānovērtē."

Gailīte norāda, ka, pirms dodamies siltumnīcā ar augiem, pilnībā viss ir jāsalabo. "Jāpaskatās arī stieples – varbūt tās ir izstaipījušās, slikti turas, ir notrūkušas. Tāpat jāizdomā, kā laistīsim augus, piemēram, skraidīsim ar lejkannu vai ierīkosim pilienveida laistīšanas sistēmu. Ļoti bieži gadās, ka sezona jau ir sākusies, bet tikai tad sākam par to domāt."

Pavasarī var nomazgāt arī siltumnīcas segumu. Plēves siltumnīcas varam mazgāt ar "Fairy" vai jebkuru veļas pulveri. No siltumnīcas vajag nomazgāt putekļus, bet, ja uz siltumnīcas seguma sākušas augt aļģes vai sūnas, pie reizes arī tās nomazgā. Savukārt polikarbonāta plāksnes var rūpīgi nomazgāt ar ūdeni." Tiem, kuriem svarīgi izmantot "veselīgākus" mazgāšanas līdzekļus, var likt lietā šķidrās ziepes "Dish Drop".

Gailīte uzsver, ka pirms sezonas no siltumnīcas jāizvāc visas augu atliekas, kas radušās rudens un ziemas periodā. "Nereti rudenī sadīgst nezāles, kas vēlāk nosalst, un pavasarī uz tām attīstās pelēkā puve. To nekādi nedrīkst pieļaut."

Sīkāku ieskatu tajā, kā panākt, lai siltumnīca būtu tīra no slimībām un kaitēkļiem, gūsi "Delfi" rakstā "Atā, slimības – esi sveicināta, dezinficēšana!". Savukārt to, kā pavasarī ielabot augsni siltumnīcā, uzzināsi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!