Foto: Shutterstock

Nezāles ir vislielākās augu konkurentes cīņā par gaismu, ūdeni un barības vielām, kas izšķir ražas likteni, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra mājaslapā vēsta vecākais speciālists dārzkopībā Māris Narvils, daloties padomos un savā pieredzē par to, kādu darbarīku izvēlēties, lai tās dārzā efektīvi apkarotu.

Rokas kaplis ir instruments, kas ir pazīstams jau ļoti sen. Kaplis nozīmē, ka nezāles tiek izkaplētas ar cirtienu un dārzs vienlaikus rušināts. Šāda taktika rada atkal jaunas nezāļu paaudzes rašanos.

Stieples kapļi ir ar ļoti mazu pretestību, efektīvi pret visām sēklu nezālēm, bet tikai līdz īsto lapu stadijai, kamēr nezāļu sakņu sistēma ir neliela, diemžēl piemēroti ir tikai irdenām augsnēm, jo sevišķi organiskajām (kūdras) augsnēm, arī smilts augsnēm, darbības dziļums ir viens līdz divi centimetri.

Foto: Shutterstock

Nākamā kategorija ir kapļi ar plānu un šauru metāla plāksni, kas kalpo kā griezējasmens. Parasti metāla kvalitāte neatbilst veicamajam uzdevumam, un, līdzīgi kā stieples kapļi, tie kalpo mazu nezāļu nogriešanai līdz pirmajam īsto lapu pārim. Darbības dziļums tāds pats, varēs pielietot arī mazāk irdenās augsnēs. Pareiza darba metode ar kapli ir, to atvirzot no sevis rindas virzienā un velkot uz sevi, tādējādi nezāles nogriežot. Šajā gadījumā ļoti svarīgs ir asmeņa asums un arī kniedēšanas un metināšanas kvalitāte, kas nodrošina izturību. Vislabāk šos kapļus ir meklēt pie vecajiem kapļu meistariem. Vecu zāģu metāls būs īstais – lokans, izturīgs un elastīgs.

Foto: Shutterstock

Plakangriezēja kapļu asmens tiem ir bezdelīgas tipa, kas tiks galā arī ar lielākām, no sēklām dīgstošām nezālēm. Pielieto līdzīgi kā iepriekšējos, irdenā augsnē ar tiem varēs darboties divu līdz trīs centimetru dziļumā. Vērts iegādāties tikai pašus asmeņus, jo kāti, ar ko tiek kapļi komplektēti, ir masīvi, neērti un smagi – tulznas garantētas.

Foto: Shutterstock

Pārējie ir dažādas formas kapļi – trapecveida, pilienveida, trīsstūra veida. Ar tiem var veikt kā nezāļu nogriešanas funkciju, tā arī augsnes uzkaplēšanu, kas vienmēr radīs jaunas nezāļu paaudzes augšanu. Labākie ir ar izstieptas trapeces formu, kas ir tapuši pie vecajiem kapļu meistariem. Parasti stiprinās pie kāta divos punktos, ne vienā. Veikalos nopērkamie kapļi bieži ir pārāk smagi, masīvi, metāls par biezu un mīkstu, "netur" asumu jeb ātri notrulinās. Noteikti nevajag pirkt dažādus kombinētos kapļus, tie ir pārāk smagi un nepildīs savas funkcijas. Savukārt labu firmu kapļiem cena ir augsta.

Foto: Shutterstock

Kas vēl ir svarīgi?

Kādā leņķī kaplis stiprinās pie kāta. Ja leņķis attiecībā pret augsnes virskārtu, paņemot kapli rokās, būs pārāk liels ("stāvs"), tad, izņemot kaplēšanas funkciju, nezāļu nogriešanu ar to veikt nebūs iespējams. Leņķim ir jābūt ļoti lēzenam un tad nezāles nogriezt būs viegli.

Kātam ir jābūt vieglam, vislabāk egles vai lazdas. Meistari dažkārt izmanto arī apsi, jo tie ir ļoti viegli. Arī lazdu kāti, kad izžāvēti, vairs nav tik smagi. Kāti no dabiskā koka vienmēr būs izturīgāki pret salūšanu, nekā virpotie, veikalā nopērkamie.

Lai nezāles spētu nogriezt viegli un pareizi, kātam ir jābūt pietiekami garam, katram pēc sava auguma – respektīvi līdz plecam. Tikai tad kapli var turēt pareizā stājā – stāvus, muguru nesaliecot. Ja kāts būs īsāks, varēs sekmīgi veikt tikai kaplēšanas funkcijas, bet ne nezāļu nogriešanu. Muguru nāksies saliekt, kas ar garantiju izraisīs sāpes krustos.

Ja nezāļu apkarošanai vēlies iegādāties ar cilvēka spēku darbināmo rušinātāju, par faktoriem, kurus jāņem vērā, vari lasīt LLKC mājaslapā, klikšķinot šeit.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!