Foto: Shutterstock
Sausā laikā un lielā svelmē, rūpējoties par augu labsajūtu, varam pārcensties un augus pārlaistīt, kas, savukārt, izdara lielāku ļaunumu, nevis labumu. Apskatīsim, kā atpazīt, ka augs ir pārlaistīts, un kā rīkoties, lai glābtu kas glābjams.

Augu pārmērīga laistīšana ir izplatīta kļūda un tā ir tikpat bīstama, cik nelaistīšana, jo lielā mitruma dēļ augi var aiziet bojā. Kā atpazīt, ka augs ir pārlaistīts? Lapas kļūst dzeltenas vai brūnas, vīst, parādās sakņu puve un citas acīmredzamas problēmas.

Lai izvairītos no augu pārlaistīšanas, ieteicams nevis liet ūdeni tieši uz saknēm, bet apsmidzināt lapas. Dārzā tās var būt dažādas laistīšanas sistēmas, no kurām daudzi eksperti visvairāk izceļ pilienlaistīšanas sistēmu, par kuru vairāk vari lasīt šajā "Delfi" rakstā.

Foto: Shutterstock

Kad parādās pirmās pazīmes par pārlaistīšanu, vispirms jāpārbauda, cik mitra ir augsne ap auga pamatni. Lai gan reizēm augsnes virskārta var izskatīties sausa, dziļāk tā var būs piesūcināta ar ūdeni, tāpēc vienkāršākais veids, kā to pārbaudīt, ir iebāžot pirkstu augsnē pāris centimetru dziļumā. Alternatīva ir augsnes mitruma mērītāji, kas precīzi parāda ūdens līmeni.

Ja augsne ir izteikti mitra, tad pirmais solis ir pārtraukt laistīšanu un ļaut augsnei izžūt (tas var ilgt vairākas dienas). Pārlaistīšanas problēmu atklājot laicīgi reizēm pietiek ar to, ka augsne izžūst un pēc tam pielāgot augam piemērotu laistīšanas grafiku.

Ja posts atklāts vēlāk un nepietiek tikai ar pāris dienu nelaistīšanu, noderēs pārstādīšana. Atkarībā no tā, cik augsne piesūcināta, vajadzētu izcelt augu no poda un ļaut augsnei dažas stundas pažūt. Ja augsne ir tik mitra, ka maz ticams, ka tas notiks, vislabāk būtu pilnībā pārstādīt augu labākā augsnes maisījumā.

Foto: Shutterstock

Pieci vienkārši soļi, kā pārstādīt augu:

  1. Izņem augu no poda un uzmanīgi noņem no saknēm pēc iespējas vairāk mitrās augsnes.
  2. Pārbaudi saknes un nogriez tās daļas, kas izskatās bojātas – brūnas, sadalās un kurām ir trūdoša smaka. Ja sakņu kamols ir izteikti mitrs, to iespējams vajadzētu apžāvēt, nodrošinot lielāku gaisa plūsmu, piemēram, novietojot netālu no ventilatora vai vienkārši uz plaukta (taču ne saulē!).
  3. Pārstādīšanai var izmantot to pašu puķupodu, taču vislabāk to iepriekš izmazgāt un pārliecināties, vai apakšā ir caurumi drenāžai.
  4. Augs jāpārstāda irdenā komposta maisījumā, kam pievienotas nedaudz smiltis vai perlīts, kas nodrošinās papildus drenāžu.
  5. Lai gan instinkts varētu likt augu pārvietot uz saulaināko vietu telpā, lai paātrinātu augsnes izžūšanu, patiesībā tas var augam nodarīt lielāku kaitējumu un lieku stresu. Labāk to novietot ēnainā vietā un nelaistīt tik ilgi, līdz augsnes maisījums pēc pārstādīšanas top sauss.


Raksta tapšanā izmantotie avoti: "homesandgardens.com", "smartgardenguide.com".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!