Veikalos nopērkamo tomātu garša un smarža ne tuvu nestāv klāt pašu audzētajiem, tieši tādēļ vasarā gribas darīt visu, lai tomātu stādiņi dārzā justos labi un atdarītu ar brangu ražu. "Tāpat kā cilvēks, arī tomāti var apjukt no pārāk labas dzīves," skaidro dārzniecības "Neslinko" saimniece un tomātu kolekcionāre ar 44 gadu pieredzi tomātu audzēšanā Elga Bražūne. Viņa pastāsta, kā tomāti signalizē, ka esam "nošāvuši greizi", un ar ko visbiežāk tiem nodarām pāri, paši to nemaz nenojaušot.

Par to, ka augs nejūtas labi, visbiežāk norāda tā lapas. Taču ne vienmēr pēc lapām var simtprocentīgi noteikt iemeslu. Lapu izskatu var ietekmēt gan tas, kāda ir sagatavotā augsne, ar ko tomāti tiek mēsloti, ar kādu ūdeni laistīti un kā siltumnīca tiek vēdināta. Tikai kārtīgi izanalizējot visus šos faktorus, var izspriest, kur tieši tomātu audzēšanā nolaists greizi, uzsver Bražūne.

Lapu dzeltēšanā vainojams varētu būt barības vielu trūkums, taču tikpat labi slikta siltumnīcas vēdināšana. "Augam nepietiek gaisa, tas slāpst, un tādēļ dzeltē lapas," vienu no iemesliem paskaidro tomātu audzētāja. "Var būt arī situācijas, kad augsnē barības vielas ir, taču blakus apstākļu ietekmē augs tās neuzņem. Piemēram, neatbilstošs laistāmais ūdens, kuram mēs nepievēršam pietiekamu uzmanību. Arī laistāmajam ūdenim svarīgi zināt skābuma jeb pH līmeni. Ja tas ir stipri kaļķains un ar paaugstinātu pH līmeni, augiem barības vielu uzņemšana ir apgrūtināta."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!