Foto: Shutterstock
Var droši teikt, ka gaidītākais vasaras brīdis dārza saimniekiem ir tas, kad siltumnīcā un uz lauka sāk sārtoties gardie tomātu bumbuļi, jo veikalā nopērkamo garša pat ne tuvu nestāv klāt mājās audzēto garšai. Lai patiesi varētu baudīt paša audzētos gardumus, tos vasaras laikā, gluži kā bērniņus, jāsargā no kaitēkļiem un slimībām.

Kā "Delfi" rakstu sērijā "Siltumnīca" norādījuši dārzkopības eksperti, pirmkārt, jāatceras, ka nevar gaidīt vienlīdz labu ražu, ja ar gadiem tomāti un gurķi tiek stādīti vienā vietā. Augšanas apstākļus var uzlabot, siltumnīcā mainot augsni, taču jāatceras, ka vietā nevar nest kuru katru augsni, jo ir risks siltumnīcā ienest arī nezāļainu vai ne tik auglīgu augsni.

Tāpat jāatceras, ka diviem populārākajiem siltumnīcas augiem – tomātiem un gurķiem – atšķiras augšanas prasības. Kamēr tomātiem labāk patīk "vējš matos", gurķi priecājas, ja klimats ir mitrs un silts – tieši tāds, kādā tomātiem veidojas slimības. Šī iemesla dēļ labāk abus augus stādīt atsevišķās siltumnīcās, ja vien ir tāda iespēja. Ja nē, tad jāatceras, ka nekādā gadījumā abus augus nevajadzētu kombinēt pamīšus.

Lai siltumnīcās mikroklimats būtu labs, ir svarīga gaisa apmaiņa, tādēļ svarīgi to vēdināt. Tādējādi tiks mazināts gaisa mitrums, kas arīdzan ir primārais iemesls slimību izplatībai. Nereti cilvēki siltumnīcās iestāda arī pa kādam samtenes stādam, jo tās neļauj izplatīties dažādiem kaitēkļiem, slimībām un arī dezinficē augsni. Taču šādā gadījumā jāatceras par stādīšanas attālumu – lai augi viens otram netraucētu, nekonkurētu par barības vielām un gaismu.

Vairāk ar speciālistu padomiem, kā arī populārākajām slimībām un kaitēkļiem, kas uzbrūk siltumnīcas augiem, vari iepazīties, lasot "Delfi" rakstu "Siltumnīca kā zviedru galds kaitēkļiem un slimībām". Savukārt raksta turpinājumā apkopoti raksti par biežākajām nedienām, kas piemeklē tomātu saimniekus, tostarp – kādēļ tomātiem rullējas lapas un kādēļ augļi plaisā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!