Foto: Shutterstock
Klāt jūlijs, bet tas nenozīmē, ka dārzā vairs nevar izaudzēt neko galdā ceļamu. Var! Tāpēc dobēs, kas palikušas tukšas, jo pirmā raža novākta, laiks iesēt garšaugus un dārzeņus, kuri paspēs izaugt līdz rudenim.

Rudens ražai tagad var sēt salātus, spinātus (rūpējoties, lai augsne visu laiku ir mitra, citādi spināti izziedēs), rukolu, lociņus, kinzu, dilles (tāpat kā spinātiem, arī dillēm jāpieskata augsnes mitrums), skābenes, lapu pētersīļus un zirņus ar īsu veģetācijas periodu. Šajā laikā var iesēt brokoļus, kolrābjus, lapu kāpostus, arī Ķīnas kāposts jūlijā vēl ir sējams. Rudens šķirnes garenie un apaļie redīsi sējami ne tikai jūlijā, bet arī vēl augustā, joprojām var paspēt sēt melnos rutkus (līdz rudenim tie neizziedēs un izaugs nelieli) un daikonus jeb baltos Japānas rutkus.

Dārzkopības institūta pētnieces "Māja&Dārzs" rakstā "Dārza darbu kalendārs: augļu, dārzeņu un ogu dārzs jūlijā" norādījušas, ka jūlija sākumā var pagūt iesēt kāļus un ziemas rutkus – mitrā augsnē, starp rindām atstājot apmēram 20 centimetru atstarpes. Vēlajai ražai stāda arī iepriekš izaudzētu ziedkāpostu dēstus (šķirnes, nevis hibrīda).

Ja tukšajās vietās vairs nekas no ēdamlietām netiks stādīts, Dārzkopības institūta pētnieces neiesaka zemi atstāt tukšu, bet šajās vietās iesēt zaļmēslojumu: auzas, griķus, baltās sinepes, eļļas rutku. Zaļmēslojuma sējumu atstāj uz lauka līdz nākamajam pavasarim, kad to iestrādā zemē, lai uzlabotu augsnes stāvokli.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!