Fоtо: Shutterstock

Artemisia alba 'Cola' ir garšaugs, kas pazīstams arī kā kolas krūms, jo tam piemīt salda smarža, kas atgādina visiem zināmo dzērienu "Coca-Cola".

Kā norāda dārzniecība "Neslinko", kolas krūms ir Eiropā biežāk sastopamā vērmeles šķirne, kas vasarā un rudenī veido dekoratīvu krūmu ar sudrabaini zilzaļiem dzinumiem un dzelteniem ziediem. Kolas krūmam, tāpat kā citiem vērmeļu dzimtas augiem, ir augsts vērtīgo ēterisko eļļu saturs.

Augstumā krūms sasniedz aptuveni metru, tam patīk vidēji mitras augsnes, taču tikpat labi pielāgojas arī dzīvei sausā augsnē. To var audzēt kā dobēs (Latvijas laikapstākļos tas ārā lieliski pārziemo pat -20 grādos pēc Celsija), bet vietai jābūt saulainai vai tikai nedaudz noēnotai. Karstā laikā krūms izdala spēcīgu un svaigu aromātu. Kad ieaudzies, krūms neprasa īpašas rūpes, tādēļ pa spēkam izaudzēt to būs arī nepieredzējušiem dārzniekiem.

Dārza ainavā krūms lieliski izcelsies stādījumos kopā ar lavandām un salvijām. Lai panāktu, ka kolas krūms ir kupls, saimniecība "Zutiņi" norāda, ka tas laiku pa laikam ir jāapgriež jeb jāformē. Pavairot kolas krūmu var gan ar spraudeņiem, gan vienkārši sadalot sakņu ceru. Savukārt, ja augs vairs neizskatās glīti, to pavasarī var vienkārši nogriezt, virs zemes atstājot tikai 10 centimetrus, un tas sakuplos no jauna.

Uzturā no garšauga lieto maigās dzinumu galotnes, jo vecākās lapas ir rūgtas. Dzinumus var izmantot kā svaigus, tā žāvētus tējās un citos dzērienos, kā arī, lai pagatavotu mērces, salātus, kūkas, desertus un gaļu. Savukārt žāvētās lapas izmanto kukaiņu atbaidīšanai.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !