Foto: Shutterstock
Rudens toņi noteikti ir oranžie, sarkanie un violetie, jo tieši šādas krāsojas daudzu kokaugu zaļās lapas. Taču ir gana daudz ziemciešu, kas rudenīgas noskaņas dārzā var ienest cauru vasaru katru gadu.

Astilbju šķirnes ar sarkano lapotni ārkārtīgi skaisti izcelsies jebkurā dārzā. Galvenais, ko ņemt vērā, audzējot astilbes, ir to prasības pret trūdvielām bagātu augsni, kurai ir pietiekams mitruma līmenis. Ja tas tiek ievērots, augu var stādīt kā saulē, tā ēnā, mājaslapā vēsta stādaudzētava "Puķu lauki". Tā kā ziedu vārpas astilbēm ir stingras, noturīgas un dekoratīvas, tās var atstāt negrieztas līdz pat pavasarim.

Ļoti skaists bordo lapu tonis ir šķirnei 'Cappuccino', lapas tai ārkārtīgi skaisti kontrastē ar bēšā toņa ziedu vārpām. Tumši sarkanbrūns lapojums piemīt šķirnei 'Chocolate Shogun' un 'Bronce Elegans'.

Zaļi sarkanbrūns lapojums piemīt daudzkrāsu eiforbijai 'Bonfire', kas spēcīgi kontrastē ar dzeltenajiem ziediem. Puķe zied maijā un jūnijā, tām patīk saulaina, atklāta un labi caurlaidīga augsne. Ziemciete var ciest no mitruma periodiem, īpaši, ja tas ir ziemas laikā.

Foto: Shutterstock

Ziemciete, kas pārsteidz ar savu krāšņo lapotņu toņu paleti, pavisam noteikti ir heihēra. Tām patīk saulaina vai daļēji noēnota vieta, trūdvielām gana bagāta augsne ar pietiekamu mitruma līmeni. Stādot sarkanlapainās šķirnes, jāzina, ka noēnotākās vietās lapojums iekrāsosies vairāk zaļgans.

Tumši brūnsarkans lapojums ir šķirtnei 'Black Beauty', brūnsarkans lapojums un sarkani ziedi piemīt šķirnei 'Cherry Cola', tumši purpursarkanas lapas ir šķirnei 'Chocolate Ruffles', ar violetu lapojumu pārsteidz 'Georgia Plum', bet oranžsarkanu 'Indian Summer Cranberry'. Tomēr tās nav visas heihēru šķirnes ar sarkanīgu lapojumu – to tiešām ir daudz, tādēļ atliek vien pētīt un izraudzīties savām acīm tīkamāko.
Tumši sarkanbrūnas lapas, bet oranždzelteni ziedi ir zobainajai ligulārijai 'Britt-Marie Crawford' un 'Midnight Lady'. Šīs puķes izkrāsos pagalmu vasaras otrajā pusē, kad plaukst saulainie margrietiņu formas ziedi. Zobainajām ligulārijām patīk nedaudz noēnota vieta un trūdvielām bagāta, pietiekami mitra augsne. Ziemciete nepanes sausas, karstas vietas. Var stādīt arī ūdens tuvumā.
Tumši brūnsarkans lapojums ir ložņu cekuliņam 'Black Scallop', turklāt lapas ir arī metāliski spīdīgas. Ložņu cekuliņi labprāt aug saulainā vietā vai pusēnā vidēji mitrā dārza augsnē.
Prāvs augstums un skaisti sarkanbrūns lapojums ir rievainās krastkaņepes šķirnei 'Chocolate'. Tumšais lapojums skaisti kontrastē ar baltajiem ziediem.

Parastā čīkstene 'Purple Emperor' (izteikti tumši pirpurviolets lapojums) un 'Matrona' (zaļš līdz sarkanbrūns lapojums). Parastās čīkstenes mostas agri, turklāt arī noziedējušie krūmi rudens pusē ir stabili un skaisti, tādēļ tos var atstāt negrieztus līdz pat pavasarim. Čīkstenes ir ilgmūžīgas un mazprasīgas. Augs saulainā vietā, pacietīgs arī trūdvielām nabadzīgas augsnes un izturēs lielākus sausuma periodus, taču mitrums gan tām ne visai patiks.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!