Foto: Shutterstock

Rudens helēnijas (Helenium autumnale) ir īsteni dzīvespriecīgs akcents dārzā vasaras otrajā pusē un rudens sākumā. Ar saviem košajiem ziediem, kas variē no spilgti dzelteniem līdz sarkaniem toņiem, tās vizuāli atgādina pīpenes, un ir ideāls papildinājums kotedžas stila un savvaļas ziedu dārziem.

Rudens helēnijas dzimtene ir ASV un Kanādas dienvidi, kur tā aug mitrās mežmalās un pļavās. Augam ir lancetveida lapotne ar stingriem stāviem kātiem. Garāko šķirņu rudens helēnijas, kas stādītas agri pavasarī, var sasniegt pat pusotra metra augstumu un 60 centimetru platumu (taču ir zemākas šķirnes, apmēram 40–50 centimetru augstas). Šādām milzenēm nepieciešams balsts, lai neizgāztos, īpaši rudens pusē, kad pūš spēcīgāki vēji un ir vairāk nokrišņu.

Rudens helēnijai patīk mitrums, tādēļ to vajadzētu stādīt līdzās citiem mitrumu mīlošiem augiem, kas savu ziedēšanas kulmināciju sasniedz sezonas beigās. Lai iegūtu pamanāmu efektu, ieteicams rudens helēniju stādīt grupās pa trim vai piecām. Lieliski izskatās stādītas kopā ar graudzālēm un citām ziemcietēm.

Pudurus veidojošās ziemcietes labi izskatās ne tikai dārzā, bet piemērotas arī likšanai vāzē, jo ir ilgnoturīgas. Būs laba izvēle sezonālo pušķu veidošanā kopā ar, piemēram, asterēm un saulespuķēm.

Foto: Shutterstock

Helēnijām nepieciešama saule, citādi tās izstīdz. Tām patīk skāba augsne (ideālais pH diapazons ir no 5,5 līdz 7) un, kā jau minēts mitra, bet ne purvaina vieta. Derēs tāda, kurā uzkrājas dabiskais mitrums, piemēram, pie notekcaurulēm, dīķiem. Rudens helēnijas nepanes sausumu, tāpēc tām patiks, ja tiks nomulčētas ar apmēram septiņus centimetrus biezu organiskās mulčas slāni – tas palīdzēs saglabāt mitrumu un uzturēs skābās augsnes pH līmeni. Lai gan augs ir izturīgs pret slimībām un kaitēkļiem, pārlieku augsta mitruma dēļ tām var piemesties kāda sēnīšu slimība, piemēram, miltrasa. Rudens helēnija piesaista tauriņus un labos kukaiņus, bet negaršo stirnām.

Tā kā rudens helēnijas nav ēdelīgas, pietiek, ka tās pabaro ar minerālmēslojumu pavasarī, lai augs veidotu izturīgus augus un zarotos. Piebarotas pārāk daudz, tās izstīdz un kļūst ļenganas. Lai puķes turpinātu raisīt ziedus, noziedējušo kāti jānogriež līdz lapotnei. Bet, lai ziemcietes gadu no gada enerģiski ziedētu, pavasarī vai rudenī tās ik pēc trīs līdz pieciem gadiem jāsadala.

Paskatot Latvijas stādaudzētavu mājaslapās esošo piedāvājumu ar rudens helēnijām, gribas izcelt šādas šķirnes: 'Bandera', 'Mariachi Siesta', 'Oseņņaja Serenada', 'Sombrero', 'Fuego'.

Foto: Shutterstock

Raksta tapšanā izmantotie avoti: "Latvijas Stādi", "The Spruce", "Gardenia".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!