Foto: Shutterstock
Lai gan lielākā daļa koku un krūmu vasaras beigās un rudenī joprojām dārzam piešķir pieklusinātu krāsu, ir vairāki augi, kas ainavu dara dzīvespriecīgāku. Rudens puķes ir dažādas formas, izmēra un krāsas, tāpēc piemērotas jebkura stila dārzam un vajadzībām. Apskatīsim, kuras no tām ir krāsās izteiksmīgākās, tāpēc dara dārzu pilnu dzīvības pat drēgnā laikā. Daudzas ir jau zināma klasika, bet citas var būt neparasts pārsteigums.

Krizantēmas


Kad citi augi jau sen noziedējuši vai jau pamazām noliec galvas, krizantēmas zied pilnā sparā līdz pat salnām. Krizantēmas, kuru dzimtene ir Austrumāzija, ziemā jāpārziemina. Lai augtu skaistas, tām nepieciešama labi drenēta, mitra augsne. Krizantēmām patīk saule un ja tās labi pabaro.

Kliņģerītes


Kliņģerītes pelnījušas īpašu dārzkopju novērtējumu, jo tās ir vienkārši audzējamas, nemaz nav prasīgas, un spēj bagātīgi ziedēt pat vēsos rudeņos, kad gaisa temperatūra jau noslīd mazliet zem nulles. Pirmo reizi kliņģerītes uzzied vasaras sākumā un, ja pēc tam noņem noziedējušās galviņas, tās atkal saplaukst vasaras otrajā pusē.

Spilgtā salvija


Salvija, bet jo īpaši spilgtā salvija, ir pamanāms akcents vasaras norietā un dārzam piešķir dinamiku ar tās košajām ziedu vārpām. Tās ir skaistas pašas par sevi un kombinācijā ar citiem augiem. Lai gan salvija tradicionāli tikusi audzēta kā garšviela, pēdējos gados aizvien vairāk un vairāk to audzē kā dekoratīvu augu.


Foto: Shutterstock

Klendones zilbārde


Gaisīgā klendones zilbārde ceriņu violetā krāsā ir vienkārši audzējama un mazprasīga, vislabāk aug saulainā vietā un ir viens no augiem, kas spēj paciest ilgstošu sausumu (par citiem sausumu izturīgiem augiem lasi rakstā "Vasaras augi dārzā, kam nekaitē sausums").

Balodeņlapu perovskija


Gaisīgā balodeņlapu perovskija ar lavandai līdzīgiem ziediem zied no vasaras līdz vēlam oktobrim un arī pēc noziedēšanas izskatās dekoratīvi. Daudzgadīgā krūma vienīgā prasība, lai tas augstu skaists un veselīgs, ir atrasties gaišākajā vietā dārzā.


Foto: Unsplash

Rudens helēnija


Ugunīgas nokrāsas dārzā ienes rudens helēnija, kas dzeltenos, oranžos vai sarkanos ziedus raisa augustā un septembrī, un viskrāšņāk zied saulainā vietā, tām nepatīk ēna. Labi iederas dobēs ar citām ziemcietēm. Rudens helēnijas patīk apputeksnētājiem un labi izskatās vāzē. Lai paildzinātu ziedēšanas laiku, jāapgriež noziedējušās ziedgalvas.

Gailardija


Savvaļā sastopamas Ziemeļamerikā, pie mums margrietiņām līdzīgās gailardijas zied no jūnija līdz septembrim. Tā kā to dzimtajā areālā puķes zied sausās smilšainās vietās, tām labāk patīk nabadzīga augsne. Tāpat rudens helēnijas, tās ilgāk zied, ja tiek apgrieztas noziedējušās auga daļas.

Foto: Shutterstock

Spalvu celozija


Spilgti dzeltenā, silti oranžā, koši sarkanā, piesātināti bordo vai purpursarkanā krāsa nešaubīgi ienesīs dzīvespriecīgu noskaņu. Spalvu celozija ir viengadīga puķe, kas zied līdz pirmajām salnām, bet noder arī kā floristikas materiāls.

Foto: Shutterstock

Virši


Lai gan ierasts redzēt viršus ziedam mežos un to malās, mūsdienās tie kā dekoratīvi augi tiek stādīti arī piemājas dārzos. Krāsu dažādība ļauj veidot burvīgas kombinācijas, ar kurām ienest dārza sezonas otrajā pusē piezemētus, bet piesātinātus toņus, piemēram, baltu un violetu.

Raķešpuķe


Spilgtā eksotiskā izskata raķešpuķe jeb knifofija piesaistīs uzmanību jebkurā dārzā. Ziemciete labvēlīgos laikapstākļos zied pat līdz oktobrim. Rakešpuķes ieteicams vienuviet stādīt vairākas, lai panāktu to krāšņo efektu, kādu tās sniedz augot savvaļā Dienvidāfrikā. Lai gan mūsu dārzos knifofija izskatās pēc īstas svešzemju iemītnieces, tā ir salīdzinoši viegli audzējama no sēklām vai stādiem.

Ehinācija


Ehinācijas, kas zied līdz salnām, ir skaistas un spēj būt ļoti dažādas, tās pieejamas visdažādākajās krāsās un toņos. Lai daudzgadīgās puķes labi augtu un krāšņi ziedētu, tām nepieciešama saulaina vieta, auglīga un labi drenēta augsne.


Foto: Shutterstock

Īsmatainā krupīšlillija


Īsmatainā krupīšlillija jeb tricirte ir neparasta izskata neliela puķe ar orhidejai līdzīgiem ziediem. Savus netipiskos ziedus tā atver vēlu – augusta beigās vai septembra sākumā. Piemērotas augšanai mitrā un trūdvielām bagātā vai vidēji bagātā augsnē. Tā kā tricirtei patīk ēna, tā jāstāda kopā ar citiem ēnu mīlošiem augiem (kuri tie ir, vari lasīt rakstā "10 augi, kas dzīvi mitrumā un ēnā neņems ļaunā").

Foto: Shutterstock

Asteres


Asteres ir aukstumizturīgas, dažādas un, līdzīgi kā ehinācijas, visdažādākajās nokrāsās, tāpēc piešķir dārzam īstu krāsu eksploziju, īpaši, ja stādītas lielos apjomos (taču ne tuvu viena pie otras). Asteres ir viegli audzēt un kopt, tās ir prasīgas pret gaismu un labāk retu laistīšanu, nekā pārlaistīšanu.

Raksta tapšanā izmantotie avoti: "Latvijas Stādi", "Country Living", "Homes and Gardens", "The Spruce", "Gardener's Path".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!