Foto: Shutterstock
Arī rudenī dārza darbi neapstājas. Ir laiks ražas novākšanai, sīpolpuķu stādīšanai un arī laiks grābt sakritušās rudens lapas. Tā vietā, lai tās sadedzinātu vai nodotu atkritumu apsaimniekotājiem, vari izmantot to labās īpašības dārzā.

Kā "Delfi" rakstā "Apgrūtinājums vai ieguvums – ko iesākt ar rudens lapām dārzā" skaidrojuši eksperti, ir vairākas iespējas, kā dārzā realizēt sakritušās rudens lapas. Kā norādījusi dārzeņkopības eksperte Mārīte Gailīte – koku lapas ir labākais bezmaksas mēslojums, kas dārzā pieejams, tādēļ būtu izšķērdība ar tām cīnīties, nevis izmantot lietderīgi.

Tās var izmantot uz augsnes virskārtas kā mulču, kas veicinās augsnes auglību dārzā, skaidrojis dārzkopības eksperts Māris Narvils. Mulčēt gan nevajadzētu skujeņus. Tāpat labāk izvēlēties sausas koku lapas, nevis slapjas, jo tās augsnē saglabās siltumu un palīdzēs augiem pārziemot. Jāņem vērā, ka ozollapas trūd lēni, bet, piemēram, bērzu vai liepu lapas var izmantot, lai mulčētu ziemas ķiplokus.

Tāpat koku lapas vari izmantot, lai veidotu kompostu. Īpaši vērtīgu komposta kaudzi var iegūt, sajaucot lapas ar pļauto zāli. Tās var iestrādāt arī tranšejās, lai nākamgad iegūtu dobi ar labi sagatavotu augsni. Šādā gadījumā lapas var sajaukt ar citām vērtīgām sastāvdaļām, piemēram, kafijas biezumiem, augļu un ogu atliekām. Vairāk ekspertu ieteikumus vari lasīt šeit.

Savukārt rakstos zemāk iegūsi noderīgus padomus dobju mulčēšanā un komposta veidošanā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!