Foto: Shutterstock
Jauns velosipēds nav izgudrots, un tomēr tas ir uzlabots. Pateicoties "vienas minūtes likumam", beidzot ir iespējams mājokli uzturēt kārtībā un tīrībā, neveltot šai nodarbei veselu brīvdienu un neiztērējot visas enerģijas rezerves. Nekāda apgrūtinājuma!

Gretčenas Rubinas 2009. gada grāmatā "The Happiness Project" minēta un daudzviet atkārtota (soctīklā "TikTok" un pat ar atsauksmēm stila žurnālā "Vogue") vienas minūtes kārtošanas metode esot viens no veidiem, kā kļūt laimīgākam. Jo viena no laimes atslēgām ir arī kārtīga dzīvojamā vide.

Definīcija un realitāte


"Ja uzdevuma izpilde aizņem mazāk nekā vienu minūti, izdari nekavējoties," recepte skan kā vienkāršs, veikli izpildāms sauklis. Ja kaut ko var paveikt ātri, tad tas ir jādara uzreiz, nevis jāatliek uz vēlāku, it kā sev ērtāku laiku. Loģika ir tā, ka pienākuma izpildi atliekot, nekas iegūts netiks – ne vairāk laika, ne vairāk spēka. Atliekot vienu minūti pie otras, trešās un ceturtās, beigu galā nozīmē, ka nedēļas nogale tiek pavadīta, vaigu sviedros beržot un tīrot.

@home_reimagined What is the 1 minute rule for cleaning? 🤔 The rule is simple: If a task can be completed in one minute or less, it should be done immediately! 👏🏼These tasks may be something like washing a dish, putting a shirt away, answering an email or picking up a few things on the floor. 😅* this is a great rule for cleaning but also in life! ✨ follow for more cleaning tips! ❤️#cleaningobsessed #cleaningtips #minuterule #cleaningmotivation #cleaningproducts #homemaintenancetips ♬ Happy - Pharrell Williams


Arī lietotāja @home_reimagined soctīklā "TikTok" padalījusies ar šo zelta likumu: "Kāds ir vienas minūtes uzkopšanas noteikums? Vienkāršs: ja uzdevumu var izpildīt vienā minūtē vai mazāk, tas jādara nekavējoties! Šie uzdevumi var būt, piemēram, trauku mazgāšana, krekla nolikšana, atbildēšana uz e-pastu vai kādas nomestas mantas pacelšana. Šis ir lielisks princips ne tikai uzkopšanai, bet arī dzīvei!"

Nekārtība un netīrība nerodas no zila gaisa, tie ir mazie, novilcinātie uzdevumi, kas sasummējušies kopā. Likuma izpilde realitātē ir – virsdrēbju nolikšana vietā, bļodiņas noskalošana, ceļā uz guļamistabu paņemt līdzi nevietā noliktās, guļamistabai piemērotās lietas. Viegli un ātri, bet ilgtermiņā kļūs par automātisku ieradumu un mūžīgu kārtību.

Mazo darbu spēks


Līdzīgi kā jebkura uzdevuma atlikšana rada vairāk darba ilgtermiņā, darbu paveicot momentā, ilgtermiņā būs vairāk brīvā laika. Kārtība un tīrība pats par sevi ir lielisks iznākums, bet ne mazāk novērtējama ir ietaupīta enerģija, stresa un pašpārmetumu trūkums. Mazāk laika tīrīšanai, vairāk lietām, kas sniedz prieku. Darāms pašam un viltīgs triks, kā pie kārtības pieradināt bērnu un partneri.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!