Foto: Shutterstock

Itālijas pilsētas, kurās cilvēku skaits tikai sarūk un sarūk, pēdējos gados pielikušas visas pūles, lai piesaistītu jaunus iedzīvotājus, – pārdodot mājas par vienu eiro, vēsta CNN. Arī šogad notiks jauna izsole, bet sākumcenas būs nedaudz augstākas – sākot no trim eiro.

Kamēr dažām pilsētām nav veicies tik spīdoši, citas ar panākumiem ir pat ļoti apmierinātas. Viena no tām ir pilsēta Sambuka di Sicīlija, kas atrodas Sicīlijas reģionā. 2019. un 2021. gadā novērots liels pieprasījums pēc izsolītajām mājām, tādēļ pilsēta gatavojas piedāvāt trešo partiju, šoreiz ar sākumcenu trīs eiro.

Sambuka kļuva slavena visā pasaulē, kad 2019. gadā paziņoja, ka pārdod 16 mājokļus par vienu eiro. Divus gadus vēlāk pilsēta jau piedāvāja iegādāties otru māju partiju par diviem eiro.

Mājokļu pārdošana, kas piesaistījusi starptautiskos pircējus pat no Tuvajiem Austrumiem, palīdzējusi atjaunot vietējo ekonomiku ar 20 miljonu eiro pieplūdumu, CNN vēstījis jaunievēlētais pilsētas mērs Džezupe Kačiopo. Summa ietver apgrozījumu no jaunajiem veikaliem, kas atvērti pilsētā, kā arī līgumiem ar celtniekiem, arhitektiem, mērniekiem, interjera dizaineriem un notāriem.

"Abas rātsnamam piederošās māju partijas atdzīvināja nekustamo īpašumu sektoru," pauž mērs. Ja kādam neizdevās māju iegādāties izsoles ceļā, daudzi vienkārši iegādājās citu lētu māju pilsētā. Piecu gadu laikā pilsētā pārdotas 250 mājas.

Sambukas veiksmes stāsts, izdevīgi notirgojot pamestās mājas, lielā mērā saistīts ar to, ka tās pieder vietējām varas iestādēm. Citās Itālijas pilsētās neveicas tik labi. Piemēram, viduslaiku ciemats Patrika, kas atrodas uz dienvidiem no Romas, mēģinājis uzsākt līdzīgas mājokļu pārdošanas shēmas, taču grūtības sagādāja bijušo īpašnieku izsekošana, lai iegūtu atļauju pārdot pamestos mājokļus.

"Mēs tikai vēlamies skaidri pateikt, ka, numurējot šīs partijas, tuvākajos gados, visticamāk, palielināsies pārdošanas apjoms," tā CNN stāsta mērs Kačiopo. "Ārzemnieki pulcējas, lai iegādātos mūsu mājas. Tas līdz šim ir bijis hits." Pašlaik potenciālie pircēji Sambukā var apskatīt aptuveni 12 mājas, kas pieejamas izsolē.

Kā vēsta mērs, pašlaik izsolē pieejamās mājas atrodas vecajā "Saracen" rajonā, taču tās ir tikpat "strukturāli stabilas kā līdz šim pārdotās". Tiesa, remontdarbi tām ir nepieciešami.

Cerības pēc atmodas

Sambukas vietvara pilsētas pamestās mājas savā aizgādībā pārņēma pēc tam, kad 1969. gadā apkārtējo Belices ieleju skāra zemestrīce. Dabas katastrofas dēļ vietējie iedzīvotāji devās bēgļu gaitās. "Toreiz Romas valdība apstiprināja īpašu Sambukas atdzimšanas likumu, kas piešķīra rātsnamam īpašumtiesības uz pamestajām mājām, tāpēc mēs varam no tām atbrīvoties, kā vien vēlamies," stāsta Kačiopo. Tas nozīmē, ka pārdošanas process ir daudz ātrāks, jo pašvaldībām nav jāsadarbojas starp īpašniekiem un pircējiem.

Šoreiz piedāvājumā ir mājokļi ar vienu, divām vai trim guļamistabām, to platība – sākot no 50 līdz 80 kvadrātmetriem. Daudziem mājokļiem ir arī balkoni, kā arī oriģinālās zaļi krāsotās koka durvis, skaistās arkas un oriģinālie logi. Mājām, kuras atrodas vislabākajā stāvoklī, ir arī savi iekšējie pagalmi, kuros aug citronkoki, bet taciņas klāj flīžu grīda, kas krāsota majolikas tehnikā.

Tiesa, lielākajai daļai no mājokļiem nepieciešams kārtīgs remonts un atbrīvošana no pamestiem priekšmetiem, kā arī putekļainām mēbeļu kaudzēm. Atkarībā no īpašuma stāvokļa, mājokļa vienkāršai atjaunošanai parasti jāiegulda aptuveni 30 tūkstoši eiro, bet kārtīga pārbūve var sasniegt pat vairāk nekā 200 tūkstošus eiro. Piemēram, viens amerikāņu pāris, kurš par izdevīgu naudu iegādājās māju Sicīlijas pilsētiņā, tur izbūvēja pat liftu.

Pieprasījums ir liels

Labumu no cilvēku pieplūduma steidz izmantot arī vietējie iedzīvotāji, izpārdodot garāžas un vecos, pamestos bēniņus. Ārzemnieki kādreiz šeit bija retums, bet pašlaik lielākā daļa cilvēku, kas pārvākušies uz šo attālo vietu Sicīlijā, ir tieši no ASV. Pašlaik pilsētu dēvē arī par "Mazo Ameriku", kurā lielākā daļa iedzīvotāju (jā, arī vecāka gada gājuma cilvēki) runā angliski ar sicīliešu akcentu. Pagājušajā gadā rātsnams atvēra telpas, kas domātas attālinātām darba iespējām tiem, kuri strādā globālos uzņēmumos.

Foto: Shutterstock

Mājas izsolē tiks pārdotas visaugstākajam solītājam. Tiem, kas piedalās izsolē, jāiemaksā depozīta garantija piecu eiro apmērā. Ja izsolē neveiksies, summa nekavējoties tiks atgriezta. Bet uzvaras gadījumā pieci tūkstoši automātiski kļūs par depozīta garantiju. Noteikumi paredz, ka pircējiem mājokļa atjaunošanas darbi ir jāpabeidz trīs gadu laikā, pretējā gadījumā pastāv risks zaudēt depozīta garantiju.

Iepriekšējā pieredze rāda, ka mājas tika pārdotas par cenām, kas sākās no viena eiro līdz pat 25 tūkstošiem eiro. Bet lielākā daļa no tām tika izsolītas no pieciem līdz 10 tūkstošiem eiro. Par šī gada izsolē nonākušajām mājām vairāk lasi šeit.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!