Lūkoties uz pļavām, upēm un koku galotnēm no putna lidojuma, saklausīt pilnīgu klusumu, kas valda tur augšā, tas ir to vērts, lai kāptu gaisa balona grozā un pakrūtei kņudot, dotos iekarot Latvijas debesis.

Tas ir elpu aizraujošs piedzīvojums, taču tik pat aizraujoši ir vērot gaisa balonu lidojumu virs galvas. Ja 4.maijā gatavojaties apmeklēt Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienas pasākumus Rīgā, to ietvaros notiks starptautiskie gaisa balonu svētki "Rīgas vīzija".

Svētkos piedalīsies vairāk nekā 20 gaisa balonu komandas no 15 valstīm un to laikā varēs vērot gan krāsaino balonu rīta un vakara lidojumus, gan arī balonu demonstrējumus un uguns spēli - starošanu. Turklāt 4.maiju var uzskatīt arī par gaisa kuģotāju svētkiem, jo mūsdienu gaisa balonu kustība Latvijā aizsākās līdz ar valsts neatkarības atgūšanu.

Kas tad ir gaisa balons? Balons līdzīgi kā lidmašīna ir viens no aviācijas transporta līdzekļiem, tāpēc tas jāreģistrē attiecīgās valsts Civilās Aviācijas Aģentūras gaisa kuģu reģistrā. Pilotiem jābūt atbilstoši apmācītiem, savas zināšanas jāapliecina eksāmenos un tikai tad var saņemt licenci, kas dod tiesības pilotēt balonus.

Gaisa balona komplekts sastāv no 3 daļām - lidgroza apvalka, degļiem un propāna tilpnēm. Balons var lidot jebkurā gadalaikā, ja vien vēja ātrums nepārsniedz 7 - 8 m/sek., ir laba redzamība un nav nokrišņu. Lidošanai piemērotākais laiks ir agrs rīts un pievakare.

Pirmie latvieši, kas 1899.gadā ar pašbūvētu gaisa balonu pacēlās Rīgas debesīs, bija Margarita un Ernests Vītoli, bet šodienas Latvijā lidojumi ir gana ierasta lieta un  galvenokārt notiek Siguldas apkārtnē, taču iespējams lidot arī Kuldīgas, Cēsu, Liepājas, Aizputes un citu pilsētu apkārtnēs.

Pats lidojums ilgst apmēram stundu, taču viss process kopumā aizņems 3 - 4 stundas. Lidot var jebkura vecuma un fiziskās sagatavotības cilvēki. Arī apģērba prasību ziņā gaisa balons ir ļoti demokrātisks - galvenais, lai drēbes ir laika apstākļiem atbilstošas un ērtas.

Vienīgais gaisa balona mīnuss ir šī prieka baudīšanas salīdzinoši lielās izmaksas - sākot no 75 latiem par viena cilvēka lidojumu. Taču nosēžoties jūs saņemsiet diplomu un kļūsiet par gaisa kuģotāju rituāla galveno varoni ar šampanieša lietu noslēgumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!