Lielās Eiropas galvaspilsētas parasti nav starp lētākajiem ceļojumu galamērķiem. Tomēr tā šķiet tikai no pirmā acu uzmetiena. Itālijas galvaspilsēta Roma ir viena no Eiropas metropolēm, kas faktiski ir viens milzīgs brīvdabas muzejs, tādēļ tās apmeklējums neprasa astronomiskus izdevumus. "Delfi Ceļojumi" piedāvā idejas ekonomiskām brīvdienām Romā.


Pastaiga Foro Romano

Reiz šis bija Senās Romas impērijas tirdzniecības, valdības, kā arī politiskās un sabiedriskās dzīves centrs. Romas forumā apskatāmas seno valdības ēku un tempļu drupas. Pirms daudziem gadsimtiem šī bija vieta, kur varēja klausīties publiskās runas, vērot tiesu sēdes un gladiatoru cīņas. Foro Romano izveide sākās ap 7. gadsimtu pirms mūsu ērās un šī ir vēsturiski ļoti nozīmīga vieta, kur izšķīrās daudzu cilvēku likteņi. Foro Romano bija Senās Romas sirds, tādēļ to pavisam noteikti nedrīkst palaist garām.


Trevi strūklaka

Roma ir slavena ar savām neskaitāmajām strūklakām. Viena no populārākajām un arī skaistākajām ir Trevi strūklaka, kas tika pabeigta 1762. gadā un veidota baroka stilā, tādēļ tā ir bezgala krāšņa un apžilbina ikvienu Romas viesi. Trevi strūklaka ir grandioza; tā ir 26,3 metrus augsta un 49,15 metrus plata un ik dienas caur to izšļācas 80 000 kubikmetri ūdens. Pašā strūklakas centrā novietota 5,8 metrus augsta ūdens dieva Okeāna statuja. Neaizmirstiet arī strūklakā iemest monētu pār savu plecu, jo tad, kā vēsta leģenda, kādu dienu jūs noteikti atgriezīsieties Romā. Tā kā tūristu Romā ir ļoti daudz, Trevi strūklakā ik dienas tiek iemesti ap 3000 eiro, tādēļ strūklaka katru dienu tiek iztīrīta un visa savāktā nauda tiek ziedota labdarībai.

Panteons

Šī ir vecākā ēka Romā, kurai ir kupolveidīgs jumts. Panteons tika celts jau 27. gadā pirms Kristus dzimšanas kā templis par godu senajiem romiešu dieviem, taču mūsu ēras 126. gadā tas tika pārbūvēts. 609. gadā Panteons tika pārveidots par kristiešu baznīcu. Renesanses laikā Panteonu sāka izmantot kā apglabāšanas vietu ievērojamām personībām. Panteonā atdusas, piemēram, slavenais mākslinieks Rafaēls, kā arī 2 Itālijas karaļi. Kupolveidīgā jumta vidū ir liels, aptuveni 9 metrus plats, caurums. Tas kalpo gan kā dabīgās gaismas avots, gan kā balsta konstrukcija lielajam kupolveidīgajam jumtam.


Atpūta dabā

Dodieties uz Gianicolo kalnu un parku, no kura paveras lieliska pilsētas panorāma ar tās senajām celtnēm. Mazliet miera, dabas un atpūtas no Romas kņadas var baudīt arī Villa Borghese dārzā, kas ir viens no lielākajiem un skaistākajiem visā galvaspilsētā. Šīs vietas būs lieliska izvēle pēcpusdienas piknikam.

Bezmaksas pasākumi

Romā vasara ir dažādu bezmaksas pasākumu kulminācijas laiks. Romas viesi var baudīt dažādus mūzikas, kino un teātra festivālus, kā arī vīna un ēdienu degustācijas. Viens no galvenajiem vasaras festivāliem ir Estate Romana, kura laikā visa Roma pārvēršas par vienu lielu skatuvi, kur var vērot neskaitāmas bezmaksas performances. Ikviens interesents var vērot simtiem koncertu, filmu, deju un mākslas izstāžu, no kuriem liela daļa ir bez maksas.

Baznīcas

Roma var lepoties ar lielu skaitu brīnišķīgu baznīcu, tomēr vienu brīvdienu laikā tās visas apskatīt ir gluži vienkārši neiespējami. Taču divas no tām noteikti nevajadzētu palaist garām. Viens no obligāti apskatāmajiem objektiem ir Svētā Pētera bazilika, kas ir lielākā Romas katoļu celtne pasaulē un apbrīnojams mākslas darbs. Pirms došanās prom neaizmirstiet arī paberzēt Svētā Pētera bronzas skulptūras kāju – tad jums uzsmaidīs veiksme. Otra ievērības cienīgā baznīca ir San Clemente baznīca, kuras iekšienē patiesībā atrodas trīs baznīcas. Pirmā no tām ir sena pielūgsmes vieta pagrabstāvā, otrā ir baznīcas pirmā versija kā kristiešu pielūgsmes vieta, un trešā ir svētnīca ar brīnumskaistām mozaīkām, kas celta 12. gadsimtā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!