Šonakt 300 Eiropas pilsētās, arī Latvijā (Rīgā, Jelgavā, Daugavpilī, Rēzeknē, Ventspilī, Valmierā) notiks jau par tradicionālu kļuvusī Zinātnieku nakts. Es šo pasākumu ievadīju jau vakar, apmeklējot Tartu zinātnes centru AHHAA.

Zinu, zinu, tas ir pasākums skolas vecuma bērniem un pusaudžiem! Bet arī pieaugušajiem tur ir interesanti. Zinātnisko atrakciju parks Tartu darbojas jau trešo gadu, un apmeklētāju tam nekad netrūkst. Igauņi to uzbūvējuši ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu pēc somu zinātnes centra "Heureka" parauga un ir ļoti lepni uz to. Tieši Tartu – zinātnes pilsētiņa – ir īstā vieta, kur tam atrasties.

Lai gan esam jau gana pieauguši, pašiem gandrīz nemanot iesaistāmies dažādu atrakciju izmēģināšanā uz savas ādas. Pats jaukākais: pie katras no atrakcijām ir paskaidrojumi igauņu, angļu, krievu, somu un arī latviešu (!) valodā.

Tehnoloģiju zālē var braukt ar divriteni pāri trosei virs zāles, uzvilkt sevi gandrīz līdz pašiem griestiem un izjust brīvo kritienu, iepazīties ar elektromobiļiem, gleznot ar krāsu šautenēm, pataustīt miglu ar pliku roku, uzzināt, pēc kāda principa darbojas "Aerodium", un vēl, un vēl... Blakus atrodas Dzīves zāle, kur mūsu acu priekšā no olām šķiļas cālīši, darbojas skudras, milzu akvārijā peld zivis, savus vecos kaulus izrāda dinozauri... Savukārt otrā stāva izstāžu zālē šobrīd iekārtojies anatomikums ar saviem eksponātiem, tikai ņemiet vērā – galvaskausus un embrijus fotografēt ir aizliegts!

Izklaides apmēram trim stundām nodrošinātas, par bērniem nemaz nerunājot – nevaru pat iedomāties, kā tos ar labu laikus dabūt ārā no centra! Diemžēl vairāki prieciņi mums, lielajiem, iet secen, jo pie dažiem zinātnes brīnumiem skaidri un gaiši rakstīts: "Tikai tiem, kas augumā nav garāki par 1,10 metriem!" Nu, žēl...

Bet pietiks jūs garlaikot, aizbrauciet paši un aptaustiet visu savām rokām! Manuprāt, ir vērts.

Tartu zinātnes centrs AHHAA atrodas pilsētas centrā, Sadama ielā 1, un ir atvērts katru dienu. Pieaugušajiem biļete maksā 12 eiro, skolniekiem, studentiem, pensionāriem – 9 eiro, ģimenei – 26 eiro.

No Rīgas centra līdz Tartu ir apmēram 220 kilometri un ceļi Igaunijā krietni labāki nekā Latvijā. Laimīgu ceļu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!