Foto: Publicitātes foto
SUP (Stand-Up Paddle board) jeb airēšanās uz dēļa ir šīs sezonas aktīvās atpūtas aktualitāte, turklāt Latvijā netrūkst brīnišķīgu vietu, kur to izmēģināt. Viena no piemērotākajām ir Bārtas upe.
Foto: Publicitātes foto

SUP'us var izīrēt vairākās vietās Rīgā, arī Liepājā un Carnikavā braukāšanai uz vietas vai paņemšanai līdz uz izvēlēto upīti. Dēļus nebūs grūti uzlikt mašīnai uz jumta un doties ceļā. Vēlams, ja kompānijā ir divi auto, jo tad vienu auto atstāj finišā un otru - starta vietā, līdz ar to bēda par transportu nekāda.

Mēs izvēlējāmies vieglāko variantu. Kanoe centrs Beaver, kas atrodas aiz Liepājas, Bernātos, izīrē četrus SUP'us. Turpat ir Bārtas upe, kas mums visiem bija jaunatklājums.

Foto: Publicitātes foto

Bārtas upe ir laivojama posmā no Lietuvas robežas līdz Nīcas novada ūdenstūrisma bāzei "Upeskrasti", kur ir gan pontons ērtai izkāpšanai, gan atpūtas mājiņa un laivu klēts. Šis posms ir 36 kilometrus garš, upe ir mežu loku ieskauta ar samērā mierīgu straumi. Mūsu ceļš veda 10 kilometru garumā augšpus Nīcas tilta. Visi pirmo reizi braucām ar SUP'iem, tāpēc sākumā vajadzēja laiku, lai pamēģinātu paairēt, sēžot uz ceļiem, bet pierast var ātri. Izrādās, ka arī apgāzties nemaz nav tik viegli.

Foto: Publicitātes foto

Iesākumā upīte ir pavisam sekla, ūdens dzidrs, mazās zivtiņas, ka mudž, krastos īsti džungļi. Pēc tam upe paliek platāka un dziļāka, vietām to ieskauj niedres, vietām mežains apvidus, pēc tam upe izved laukos, kur ganās govis. Šeit arī krasts apdzīvotāks, un biežāk novērojami peldētāji, jo ir gana dziļš. Kopumā 10 kilometru veikšanai ar SUP'u nepieciešamas trīs stundas. Šajā laikā paspējam arī pāris reizes nopeldēties un ieturēt našķu pauzi.

Braucot ar SUP'u, ir iespēja vērot upi no cita skatupunkta. Redzi, kas notiek zem ūdens, kā vijas ūdens zāles un šaudās zivis. Sajūta fantastiska un relaksējoša, jo uz dēļa iespējams stāvēt stalti izslietu muguru, un neesi spiests pavadīt ilgāku laiku uz soliņa laivā.

Foto: Publicitātes foto

Bārtā, kas atrodas tālajā Kurzemes malā, Lietuvas pierobežā, nevienu laivotāju nemanījām, tāpēc upe bija kā radīta miera baudīšanai. Taču, ja miers un laiskums nav galvenais, kas tobrīd prātā, piesakām pamēģināt sarīkot ātruma sacensības ar SUP'iem, jo tikai tad atklājas šo dēļu lieliskā īpašība – aktīvi nodarbināt visu ķermeni. Šķiet, tas ir viens no iemesliem, kāpēc SUP'i kļūst arvien populārāki kā treniņu elementi.

Lai arī vasara iet uz beigām, krāšņais rudens vēl tikai priekšā, kad upēs ir vairāk ūdens. Rudens ir īstais laiks, lai atklātu kādu upi no jauna.



Ieteikumi:

  • izvēlēties upi ar lielāku straumi, kā, piemēram, Gauju, jo tad būs mazāk jāairē. Arī Bārtā labāk SUP'ot upes augštecē, piemēram, no Liepājas Mašīnbūves rūpnīcas atpūtas bāzes līdz "Laumas'" fabrikas atpūtas kompleksam vai līdz kempingam "Namejs";
  • ņemt līdzi kaut ko ēdamu un dzeramu, jo svaigā gaisā ēstgriba ir laba;
  • nav ieteicams ņemt līdzi lielu apjomu mantu; taču, ja tādas ir, tās jāiepako ūdensdrošos maisos nostiprināšanai uz dēļa zem speciāla tam domāta bagāžas sieta; dažiem dēļiem ir arī iebūvētas mantu novietnītes dēļa iekšienē;
  • ja vēsāks laiks, noderēs hidrotērps;
  • vislabāk laiku dabā pavadīt draugu kompānijā;
  • tikpat interesanta Dienvidkurzemē būs laivošana pa Vārtāju un Tebru vai Cietokšņa kanālu Liepājā, vai izbrauciens ar laivu Liepājas un Papes ezeros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!