Foto: Reuters/Scanpix
Nedēļa atkal paskrējusi nemanot, un brīvdienas ir klāt ar tik plašu pasākumu klāstu, ka skaidrs - tūrisma vasaras sezona ir sākusies, pilsētas jau sāk svinēt svētkus un, ja vēl kāds nav pamanījis, visā Latvijā jau zied ievas un daudz kur pat plaukst ceriņi.


Tāpēc laiks apaut kājas un doties uz kādu no daudzajiem pasākumiem, kas šonedēļ paredzēti visā Latvijā - maratonu, Muzeju nakti, ievu ziedu vērošanu vai ko citu. Lūk, daži ieteikumi lieliskām brīvdienām!

Saldū ugunsskulptūras un novada svētki, godinot Ēriku Ķiģeli


Foto: Publicitātes foto

Visu šo nedēļu Saldus ezera pludmalē notikusi liela rosība – mākslinieks Kārlis Īle ar savu komandu rada iespaidīgu ugunsskulptūru kompozīciju "Pasaules radīšana". 

To veidošanai izmantoti seši ruļļi salmu, kuri iepildīti koka rāmī. Lielākās skulptūras augstums ir gandrīz deviņi meti, pārējām – gandrīz seši metri. Katra skulptūra attēlo kādu latvju rakstu zīmi, un katrai ir sava simboliskā nozīme – diena un nakts, gaisma un tumsa, vīrišķais un sievišķais, pasaules (visuma) kārtība.

Ugunsskulptūras ieceltas ūdenī un nogādātas ezera vidū, bet piektdien, 15. maijā, pēc Ērikam Ķiģelim veltītā koncerta, skanot grupas "Pērkonvīri" skanīgajām balsīm, mākslinieks ar palīgiem tās iedegs.

Piektdien no plkst. 19.00 tiks slēgta kustība Ezera ielā un tai pieguļošajās ielās (izņemot iedzīvotājiem un speciālajam transportam), tādēļ lūgums automašīnas novietot Saldus novada mājaslapā www.saldus.lv norādītajos stāvlaukumos.

Jāpiebilst, ka Saldus novads vasarā aicina ceļotājus piedalīties akcijā "Nesēdi mājās – piedzīvo vasaru" no 15. maija līdz 15. septembrim, un, lai kvalificētos balvu izlozei, tās laikā jāapmeklē vismaz 15 no 20 akcijas objektiem. Katrā no tiem akcijas dalībniekiem jāveic kāds uzdevums – jāatrod atbilde uz jautājumu, jāuzņem fotogrāfija vai jāiegūst paraksts.

Akcijas anketa pieejama Saldus TIKS centrā, Striķu ielā 3, Saldū un tūrisma objektos. Vairāk informācijas par akciju un tās noteikumiem var iegūt pa tālruni 63807443 vai rakstot uz e-pastu tic@saldus.lv .

Ar ģimeni uz Rēzekni


Foto: Publicitātes attēli

15. maijs – Starptautiskā ģimenes diena! Diena, kad darbi vecākiem jāliek pie malas, jāpaņem bērni pie rokas un jādodas kopīgās izpriecās. 

Rēzeknes pilsēta ģimenēm piedāvā apmeklēt Radošo ģimeņu festivālu. Jau no plkst. 16.30 visi aicināti doties uz Rēzeknes centru, kur notiks dažādas aktivitātes, piemēram, radošās darbnīcas, teātris, loterija, tēju un pankūku degustācija. Un pēc tik aktīvas pasākuma pirmās daļas, plkst. 18.00 visi gaidīti uz Ģimeņu koncertu ARPC "Zeimuļs" telpās.

Par citiem Ģimenes dienas pasākumiem lasiet rakstā "Starptautiskajai ģimenes dienai veltīto pasākumu ceļvedis".

Ko vēl apskatīt Rēzeknē.

Samam pietiek snaust – modināšanas svētki Koknesē


Foto: Publicitātes foto

Sama modināšanas svētki Koknesē 16. maijā aicina aktīvos pilsētas iedzīvotājus, arī viesus, piedalīties jautrās svētku izdarībās. Ar sama modināšanas svētkiem Koknese atklāj tūrisma sezonu. Lielais sams, kurš dus dziļi Daugavā, tiks modināts ar gavilēm un Tvīda brauciena dalībnieku velosipēdu zvanu skaņām. 

Jau no rīta, plkst. 8.00, notiks pavasara gadatirgus Kokneses estrādē, bet lielā sama modināšana būs plkst. 10.00. Dienas laikā notiks Tvīda brauciens, kura starts tiks dots plkst. 11.00 Blaumaņa pagalmā, Likteņdārzā plkst. 11.00 būs iespēja piedalīties pūķu laišanas sacensībās, estrādē plkst. 16.30 norisināsies līnijdeju festivāls, savukārt vakara noslēgumā – zaļumballe. Vairāk par pasākuma norisi lasi "Koknese aicina uz lielā sama modināšanu un tūrisma sezonas atklāšanu". 

Mājražotāji tirgosies Vērmanes dārzā, bīnumi muzejos


Foto: DELFI

"Iepirkšanās nakts" norisināsies 16. maijā Rīgā, Vērmanes dārzā. Tirgoties un iepirkties varēs no plkst. 18.00 līdz pat plkst. 23.00. Pasākuma mērķis ir iepirkšanos padarīt par svētkiem, papildinot to ar dažādām atrakcijām. Pasākums aicina atbalstīt vietējos ražotājus, tāpēc apmeklētāji klātbūtnē varēs iepazīties ar Latvijas mājražotāju piedāvājumu, kā arī ar jaunajiem uzņēmējiem, kuri savu biznesu uzsākuši Rīgā.

Labi iepirkušies un iestiprinājušies ar vietējiem labumiem, visi varēs doties apskatīt arī muzejus, jo Rīgā, Latvijā un visā Eiropā tiks atzīmēta "Muzeju nakts". Ar tās programmu un plašo pasākumu klāstu var iepazīties šeit. Lasi arī par jaunajiem muzejiem Rīgā. 

Pasākums sapņotājiem un pasaku draugiem Tērvetē


Foto: Publicitātes foto

"Pasakas modināšana" ir Tērvetes dabas parka vasaras sezonas atklāšanas svētki, kas norisināsies 16. maijā Tērvetes dabas parkā. Aicināti visi, kuri tic pasakām, sapņo un lasa teiksmas. Svētki tiks atklāti plkst. 12.00, klausoties, kā pa parka takām plūdīs "dziesmu" upe Zemgales reģiona koru izpildījumā. 

Mazie pasaku mīļotāji gaidīti Lutauša pļavā, kur "Pasaku namā" notiks muzikāli teatralizēts uzvedums. Tērvetiē būs ieradušies arī Annas Brigaderes radītie pasaku tēli – Meža māte, princese Zeltīte, Sīkstulis un citi. Parkā būs iespēja pabraukāties Pasaku bānītī, bet tiem, kas gribēs sajusties kā starp debesīm un zemi – būs pieejams Tērvetes dižais koka skatu tornis.

Vairāk informācijas: "Tērvetes dabas parks aicina uz sezonas atklāšanas svētkiem; ieeja bez maksas"

Lustēšanās Ādažos


Gaujas svētki Ādažos sola pārsteigt gan uz zemes, gan gaisā, gan ūdenī visus tos, kuri 16. maijā ieradīsies Ādažu pilsētā. Pasākuma dienas programma sākas jau plkst. 10.00 ar pavasara tirdziņu Gaujas ielā, bērnu pilsētiņu Līgo laukumā un daudzām citām aktivitātēm.

Savukārt vakara un nakts programma kustēties no plkst. 19.00. Vakara koncertā uzstāsies tādi izpildītāji kā Olga Rajecka, Jānis Stībelis, Marta Ritova, Antra Stafecka, grupa Tax Free un citi mākslinieki. Pusnaktī būs svētku uguņošana. Vairāk par pasākumu norises vietām un programmu skatiet šeit: adazikultura.lv

Mazie un lielie sporta entuziasti vienosies maratonā


Foto: F64

Rimi bērnu maratons 16. maijā iesildīs 17. maija Lattelecom Rīgas maratona lielos skrējējus. Maratons mazos skrējējus uz starta 11. novembra krastmalā aicinās plkst. 10.00, bet skriešanas svētki turpināsies līdz pat 15.00. Paredzētas trīs trases dažāda vecuma bērniem. Pasākuma ietvaros norisināsies arī dažādas citas aktivitātes, kurās varēs piedalīties visi, ne tikai mazie skrējēji. Sportistus atbalstīt ieradīsies arī Nikolajs Puzikovs, Māris Grigalis un Kukaiņi, Knīpas un Knauķi, Lauris Reiniks un daudzi citi. Plašāka informācija par maratonu pieejama šeit.

Bērnu maratona ieskandināts 17. maijā notiks Lattelecom Rīgas maratons. Dalībnieki aicināti pulcēties 11. novembra krastmalā, kur tiks dots starts dažādu distanču skrējējiem. Maratons tiek organizēts jau 25. reizi un ir izpelnījies arī plašu starptautisko atpazīstamību Eiropā. Pirmie distances dalībnieki aicināti ierasties jau plkst. 8.30. Vairāk par maratonu lasiet: lattelecomrigasmaratons.lv.

Zied ievas Siguldā


Foto: Publicitātes foto

Nedēļas nogalē Gaujas senielejā sagaidīts viens no pavasara krāšņākajiem notikumiem – ievu ziedēšana, kas piepilda mežmalas, upju krastus un dārzus ar ziedu rūgteno smaržu.

Romantiskās dienas tradicionāli iezīmē vasaras tūrisma sezonas sākumu Siguldā un šogad siguldieši gatavojas uzņemt vēl vairāk viesu nekā iepriekšējos gados.

Lai arī Sigulda ilgstoši uzskatīta par vienu no iecienītākajām tūrisma pilsētām Latvijā, to apmeklējošo tūristu skaits joprojām turpina stabili pieaugt. "Ja pirms desmit gadiem bija pierasts, ka ārvalstu tūristi lielākoties apmetušies Rīgas viesnīcās un Siguldā ierodas uz vienu dienu, lai galvenokārt apmeklētu Turaidas pili, tad pēdējā laikā paradumi mainās. Viesi no ārzemēm pavada pie mums vairākas dienas un naktis, izbaudot Siguldas aktīvās izklaides iespējas un kafejnīcu piedāvājumu," saka Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics.

Ko vēl apskatīt Siguldā un tās apkaimē, lasiet rakstā "Skaista un aktīva atpūta Siguldā". 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!