Uz austrumiem no Andu kalniem, Kolumbijā, ir kāda brīnišķīga un unikāla upe, ko mēdz dēvēt arī par Šķidro jeb Plūstošo varavīksni vai Pieckrāsaino upi, jo tā zaigo dažādās košās krāsās. Tās oficiālais nosaukums ir Caño Cristales, un šo upi uzskata par vienu no pasaules neparastākajiem dabas brīnumiem.

Jāpiebilst gan, ka šo dabīgo krāsu displeju ar koši ziliem, zaļiem, sarkaniem un dzelteniem toņiem var apskatīt tikai dažus mēnešus gadā – no jūlija beigām līdz decembrim. Savukārt no janvāra līdz maijam tur iestājas sausuma sezona, un upe gandrīz pilnīgi izžūst, tādēļ tā tiek slēgta apmeklētājiem, lai ļautu dabas objektam atpūsties.

Pārsteidzošās krāsas nav nekāda maģija, bet gan dabas rotaļa, - upi košos toņos izkrāso tās gultnē augošais ūdensaugs - sarkanais 'Macarenia clavigera', kas ir visai cimperlīgs, un, lai tas iegūtu spilgtās krāsas, nepieciešams noteikts ūdens līmenis, gaisma un augsne. Šis augs piešķir upei sarkano krāsu, bet citas rodas no tās gultnē esošajiem melnajiem akmeņiem, zaļajām aļģēm, zilā ūdens un dzeltenajām smiltīm.

Interesanti, ka vēl pirms aptuveni desmit gadiem Caño Cristales upe Kolumbijā bija praktiski nepieejama, komunistisko partizānu militārās darbības dēļ. Savukārt pašlaik šo teritoriju kontrolē Kolumbijas armija, padarot reģionu pieejamu un drošu ceļošanai. Drošā zona gan ir tikai 30 kilometru rādiusā ap La Makarena (La Macarena) pilsētu, ārpus tās valdība drošību vairs negarantē, raksta BBC.


Tā kā tūristi, apskatot šo vienreizējo dabas parādību, bieži vien vēlas arī nopeldēties un dara to neatļautās vietās, bradā pa aizsargājamo augu un citādi nodara pāri dabai, pašlaik šī vieta ir atzīta par ļoti aizsargājamu, un to var apmeklēt tikai gida pavadībā nelielās grupās. Neparastajā teritorijā dienā tiek ielaists līdz 200 cilvēkiem. Turklāt tajās retajās vietās, kur upē drīkst peldēties, aizliegts lietot sauļošanās aizsargkrēmu, lai nepiesārņotu ūdeni ar ķīmiskām vielām. Un tomēr peldēšanās šajā krāsainajā un vienlaikus kristāldzidrajā ūdenī ir iespaidīgs piedzīvojums!

Upē ir arī gleznaini ūdenskritumi, rozā krāsā iekrāsoti baseini un klinšaini krasti, kas ainavu vērš vēl neparastāku.

Interesanti, ka upē nav sastopamas zivis vai citas radības.

Kā tur nokļūt?

Tas ir diezgan liels izaicinājums. Vispirms jānokļūst Bogotā (tiešie lidojumi pieejami, piemēram, no Amsterdamas), tad ar autobusu vai lidmašīnu jādodas uz Villavisenčio (Villavicencio), no kurienes ar lidmašīnu var aizlidot uz La Makarenu. Tur, savukārt, var nolīgt gidu, kas aizvedīs uz upi.

Materiāla tapšanā izmantota informācija no bbc.com un placestoseeinyourlifetime.com.

themecircle

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!