Jorkas bunkurs ir viens no slepenajiem britu aukstā kara objektiem, kas mūsdienās ir pieejams tūristiem. Tas no 20. gadsimta 60. līdz pat 90. gadiem skaitījās militārās novērošanas objekts, kas paredzēts brīdim, ja notiktu kodoluzbrukums. Bunkurs ar numuru "20" ir sprādziendrošs un tajā tiek piedāvātas ekskursijas gida pavadībā.

Arī tagad bunkurs nešķiet visai uzkrītoša celtne - virs zemes pazeļas neliela zaļa ēka, kas tikpat labi varētu būt ūdens attīrīšanas stacija vai elektrības sadales centrāle. Tomēr zem zemes paveras pavisam cits skats, par ko brīdina vien pie vārtiem novietotā izkārtne.

Jorkas aukstā kara bunkuram ir divi pazemē izbūvēti stāvi un tas atrodas Holgeitas rajonā, Jorkā, Lielbritānijā. Šo bunkuru uzbūvēja pašos aukstā kara ziedu laikos, 1961. gadā. Tas bijis domāts, lai kontrolētu un monitorētu kodoluzbrukumus, kā arī šeit varētu patverties atomkara gadījumā. Lielbritānijā bijuši aptuveni 30 šāda veida bunkuri. Visu savas pastāvēšanas laiku, Jorkas bunkurs ir izmantots slepenajiem novērojumiem. Tagad tas ir valsts vēstures mantojuma objekts, kas kopš 2006. gada atvērts tūristiem.

Bunkura darbības laikā tajā kara gadījumā varēja izvietot 60 novērotājus un izlūkus. Tiem būtu jāvāc un jāapkopo dati par kodolsprādzieniem Lielbritānijā, kā arī jāmonitorē radioaktīvi objekti Jorkšīras apkaimē. Šis ir vienīgais šāda veida objekts, kas saglabājies un atvērts apskatei. Visi citi ir vai nu izdemolēti, vai pārdoti, vai pārbūvēti citām vajadzībām.

Savukārt Jorkas bunkurs ir pilnībā atjaunots, tajā darbojas gan gaisa filtrēšanas iekārta, gan ģeneratori, virtuve, aprīkota ēdamtelpa, guļamtelpas, arī radio un komunikācijas iekārtas ir darbošanās kārtībā. Apmeklētāji var apskatīt arī "modernus" 80. gadu datorus un operāciju telpu ar vertikālām izgaismotām kartēm.

Bunkuru pašlaik apsaimnieko Lielbritānijas vēstures mantojuma organizācija "English Heritage", kas atbildīga arī par citām Apvienotās Karalistes nozīmīgākajām celtnēm.

Vairāk par šo objektu un ieejas biļešu cenām lasiet mājaslapā English-heritage.org.uk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!