Foto: Shutterstock

Vai ēdot nelielos, sāļos pistāciju riekstiņus, kurus ieskauj ciešas čaumalas, esat aizdomājušies, no kurienes rieksti cēlušies? Izrādās, rieksti nāk no košiem pistācijas (Pistacia vera) koka auglīšiem, kas nogatavojas vairāku mēnešu garumā. Izturīgie koki, kuru saknes sniedzas zemē vairāku metru dziļumā, ir iecienīti daudzās siltajās pasaules vietās, kur plaši tiek kultivēti, lai ar gardajiem riekstiem apgādātu visu pasauli.

Pistācija ir ļoti sens augs, kas cilvēkiem pazīstams jau vairākus gadu tūkstošus. Par tā izcelsmes teritoriju uzskata Tuvos Austrumus, bet ceļošanas rezultātā pistācijas izplatījušās tālāk uz Ķīnas un Vidusjūras teritorijām, kā arī Ziemeļameriku. Teju pusi no pasaulē pieejamajām pistācijām eksportē Irāna. Starp lielākajām audzētājvalstīm ir ASV, Turcija, Ķīna un Sīrija, norāda ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija. Pēc statistikas datiem, Irāna vien 2013. gadā saražojusi 478 tonnas pistāciju. Bet, tā kā pistācijas mīl siltumu un sauli, tās tiek audzētas arī Vidusjūras valstīs.

Pistāciju koki ir visai nelieli – tie sasniedz četru līdzdesmit metru augstumu, bet augļus koki spēj ražot, vien sākot ar piekto augšanas gadu, reizēm pat jāgaida ilgāk un ražu iespējams novākt vien sestajā vai septītajā gadā. Pistāciju auglis ir kaulenis, kas var būt krēmkrāsas, tumši sarkans vai tumši violets.

Foto: Shutterstock

Pistācijai nepieciešamas garas un samērā sausas vasaras, jo augs, lai gan prasa zināmu mitrumu, to pārlieku nemīl, it īpaši ziemas sezonā. Tas spēj paciest pat -10 grādu salu, bet vasarās nenokaltīs tuksnešos, kur karstums sasniedz pat +48 grādus pēc Celsija. Pistāciju ražu novāc no augusta līdz pat oktobrim, kad pistāciju čaumalas ir atvērušās, vēsta Americanpistachios.org. Katrs pistācijas koks spēj saražot ap 50 kilogramus riekstu. Audzēšana gan ir visai sarežģīta, jo kokiem ir divdzimumu ziedi – pistāciju plantācijā nepieciešami gan sieviešu, gan vīriešu dzimtes koki. Aptuveni uz 12 sieviešu dzimtes kokiem vajadzīgs viens vīriešu dzimtes koks, un ziedēšanas laikā apputeksnēšanas periods ilgst pat vairākas nedēļas.

Pistācijas ražas kulmināciju sasniedz aptuveni pēc 20 gadiem, bet raža tiek novākta katru otro gadu. Pistāciju vākšana parasti ir roku darbs (kalnainajās vietās). Tā kā riekstus nepieciešams žāvēt un grauzdēt, tas ir visai pacietīgs un ilgs process, kas palielina šo riekstu cenu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!