Muzeja "Cepuru pasaule" dibinātājs, valodnieks un ceļotājs Kirils Babajevs stāsta par savu aizraušanos ar cepurēm, ko pārsvarā pārvedis no dažādiem ceļojumiem. Kad mājās jau bijis tik daudz priekšmetu, ka vairs nebijis vietas smalkajiem aizjūru darinājumiem, izveidots muzejs, kurā apskatāmi vairāki simti dažādu pasaules valstu galvassegu. Daudzas no tām ir atvestas no Āfrikas, kur cepurēm ir īpaša rituālu nozīme.

"Āfrikā pavadīju ļoti daudz laika, apguvu afrikāņu valodas. Man Āfrikā palaimējās apgūt vairākas valodas, tostarp vienu es pats atklāju, jo tā nebija pierakstīta. Daudzi eksponāti muzejā ir no Āfrikas," stāsta Kirils, rādot smalku, gliemežvākiem rotātu galvassegu. Tā esot noburta un to kategoriski aizliegts nēsāt baltajam cilvēkam vai tādam, kas nav izturējis speciālu iesvētību rituālu. Tā gatavota naktī svētā birzī no speciāliem materiāliem. Kad to kāds uzvelkot, tas pārstāj būt par cilvēku un kļūst par īpašu būtni, stāsta muzeja vadītājs.

Muzejā ir arī sieviešu galvassegas ar īpašu nozīmi, tādas, kas kalpojušas par matu ieveidošanas līdzekli un, protams, arī skaistumam.

"Āfrikā reizēm redzi lietas un rituālus, kas tevi tik ļoti pārsteidz, ka nespēj tās aizmirst visu dzīvi," par melno kontinentu saka Kirils.

Visu raidījumu skatieties "Lattelecom" televīzijā "360TV" vai aplikācijā "Schortcut".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!