Ja jums patīk neskarta daba un viduslaiku mazpilsētas šarms, tad Kuldīga ir īstā vieta, kur pavadīt brīvdienas. Tā vienmēr saistījusi cilvēku prātus un uzmanību kā skaista jaunava, saka tās iedzīvotāji. Savukārt gleznotāji to salīdzina ar brīnišķīgu un iekārojamu gleznu. Kuldīga ir gan slavenā hercoga Jēkaba dzimtene, gan vieta, kur ir platākais Eiropas ūdenskritums, garākās Latvijas alas un vecpilsēta, kas uzņemta vairāk nekā 30 filmās. Sadarbībā ar Latviainside.com piedāvājam interaktīvi izstaigāt Kuldīgu, bet, kad tas paveikts, pašiem doties nelielā brīvdienu izbraukumā uz skaisto Kurzemes pilsētu.

Klikšķiniet uz attēla un tajā redzamajiem objektiem, lai apskatītu tos tuvāk, izpētītu informāciju par tiem vai pagrieztu uz sevi interesējošo pusi.

Tiem, kam patīk vienkārši pastaigāties pa senas mazpilsētas ieliņām, vērts atstāt auto stāvvietā un doties gar Alekšupīti lēnā pastaigā, ieejot kādā no konditorejām nobaudīt krēmkūku ar kafiju, izbaudot viduslaiku vēsturisko gaisotni un šarmu.

Foto: Ieva Benefelde

Ziemassvētku gaidīšanas laikā Kuldīgas Rātslaukumā darbojas omulīgs Ziemassvētku tirdziņš, Rūķu pils "Divas spices" izklaidē tirdziņa apmeklētājus ar teātra izrādēm, mūziku, rotaļām un citām jautrām nodarbēm, bet uz radošajām darbnīcām ikviens gaidīts vecajā rātsnamā un Rūķa istabā.

Vairāk informācijas: www.kuldiga.lv

Ko apskatīt Kuldīgā?

Foto: DELFI

Kuldīgas lepnums ir Ventas rumba – platākais ūdenskritums Eiropā (249 metri). Tas ir dabisks ūdenskritums, ap kuru izveidojušās virkne leģendu un vēsturisku notikumu. Hercoga Jēkaba izgudroto zivju ķeramo ierīču dēļ uz rumbas Kuldīgu senatnē dēvēja par pilsētu, kur lašus ķer gaisā. Dienā tā varējis noķert vairāk nekā 80-100 lašus.

Ziemā rumbas krasti izskatās mānīgi miegaini, jo, līdzko sals un sniegs atlaižas, tā Ventas straujais ritējums atsākas ar jaunu spēku.

Foto: DELFI

Dodieties pa veco, sarkano ķieģeļu tiltu, celts 1874. gadā, iekšā pilsētā. Šis ir viens no garākajiem ķieģeļu tiltiem Eiropā. Būvēts pēc cara laika ceļa kustības standartiem, tas ir 500 pēdu garš, 26 pēdu plats, lai varētu izmainīties divas pretim braucošas karietes. Tilts bieži izmantots kinofilmu uzņemšanai, piemēram, "Emīla nedarbi".

Foto: DELFI

Kuldīgas viduslaiku vēsturiskais centrs ap Alekšupīti – unikāls, reti saglabājies un vienīgais Baltijā tāda veida 17.-18. gadsimta mazpilsētas ēku apbūves ansamblis ap upīti, tāpēc Kuldīgu dēvē par Latvijas Venēciju. Sākotnēji centrs būvēts kā Kuldīgas pils priekšpilsēta, bet pašlaik tas daudziem atgādina pasaku pilsētiņu.

Ejot gar Alekšupīti, uzmanīgi jāskatās apkārt, lai nepalaistu garām ēku pie tā saucamā "Kuldīgas Venēcijas" tiltiņa. Tā celta tālajā 1670. gadā. Uz ēkas jumta atrodas viens no senākajiem vējrādītājiem Latvijā.

Tālāk vērts doties uz Kuldīgas muzeju. Interesanti, ka 1900. gadā tagadējā Kuldīgas muzeja ēka ar kuģiem atvesta no Parīzes, kur tā atradās Vispasaules saliekamo koka māju izstādē kā Krievijas paviljons. Ēku tur nopirka kāds Liepājas tirgotājs Bangerts un atveda uz Kuldīgu, lai uzdāvinātu savai līgavai. Viņš to nosauca par Bangerta villu, bet tagad tajā ierīkots muzejs. Blakus muzejam par godu šim notikumam tagad izveidots romantisks vintage restorāns Bangerts.

Kā jau Ziemassvētku laikā, daudziem gribas ieiet arī baznīcā un sajust tās īpašo gaisotni. Kuldīgā viena no skaistākajām ir Svētās Katrīnas baznīca. Tajā kristīts un laulāts pats hercogs Jēkabs ar Branderburgas princesi Šarloti Luīzi. Vairāk par šo un citām Kurzemes baznīcām lasiet šeit.

Foto: DELFI

Tālāk dodieties uz Rātslaukumu. 17.gadsimta ēka un laukums pie tās ir sena ļaužu pulcēšanās vieta. Šī nama pagrabos bija pirmais Kuldīgas cietums. Rātslaukuma dienvidaustrumu stūrī kādreiz atradies arī kauna stabs. Pērn laukumā uzstādīts arī piemineklis vienam no slavenākajiem kuldīdzniekiem – aktierim Ēvaldam Valteram. Tas atrodas pie nesen restaurētā vecā rātsnama Baznīcas ielā 5.

Foto: DELFI

Tūristi iecienījuši arī Kuldīgas pievārtē esošās Riežupes smilšu alas un dabas parku ar gleznaino Riežupes ieleju. Riežupes dabas parkā atrodas garākais alu labirints Latvijā (460 metri). Daudz ir nostāstu par alās pazudušiem cilvēkiem. Šobrīd tur iespējams iekļūt tikai zinoša pavadoņa pavadībā un sveces gaismā, lai klausītos mistiskas leģendas. Pilnīgā klusumā piepildoties vēlēšanās. Dabas veidotās alas savulaik mākslīgi paplašinājis hercogs Jēkabs, lai iegūtu sniegbaltās smiltis stikla ražošanai.

Vairāk informācijas Kuldīgas mājaslapā www.visit.kuldiga.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!