Ja jums patīk neskarta daba, viduslaiku mazpilsētas šarms, kā arī piedalīšanās kultūras pasākumos, tad Kuldīga ir īstā vieta, kur pavadīt brīvdienas. Īpaši vasarā, kad pilsēta valdzina ar ūdeņu tuvumu un iespēju baudīt peldi Ventas rumbā, Alekšupīti, kur dārdot krīt ūdens, un šopavasar atklātajiem jauniem apskates objektiem – atjaunoto Veco rātsnamu un pieminekli leģendārajam aktierim, kuldīdzniekam Ēvaldam Valteram.


Kuldīdzniekam, Kuldīgas aktīvās atpūtas centra direktoram Artim Gustovskim jūnija sākumā, lidojot helikopterā virs pilsētas, izdevies iemūžināt fascinējošus skatus, kuros dažbrīd pat grūti sazīmēt vareno Ventas rumbu vai strūklaku pils parkā – ūdens un apkārtnes saspēle izskatās gluži vai sirreāli. Lūk, neliels ieskats Kuldīgā no putna lidojuma.

Kuldīga vienmēr saistījusi cilvēku prātus un uzmanību kā skaista jaunava, saka tās iedzīvotāji. Savukārt gleznotāji to salīdzina ar brīnišķīgu un iekārojamu gleznu. Tā ir gan slavenā hercoga Jēkaba dzimtene, gan vieta, kur ir platākais Eiropas ūdenskritums, garākās Latvijas alas un vecpilsēta, kas uzņemta vairāk nekā 30 filmās.

Pa ceļam uz Kuldīgu, braucot no Rīgas, vērts apskatīt arī Abavas senleju. Par apskates vietām pa ceļam uz seno Hanzas pilsētu, lasiet šeit.

Tālāk jau ceļš vijas caur mežiem uz skaisto Kuldīgu. Tiem, kam patīk vienkārši pastaigāties pa senas mazpilsētas ieliņām, vērts atstāt auto stāvvietā, doties pāri vecajam tiltam un tālāk gar Alekšupīti lēnā pastaigā, ieejot kādā no konditorejām nobaudīt krēmkūku ar kafiju, izbaudot viduslaiku vēsturisko gaisotni un šarmu.

Iespējams, tieši senatnīgās gaisotnes dēļ Kuldīgu un tās apkārtni sauc par vienu no šarmantākajām un pievilcīgākajām vietām Latvijā.

Kuldīgas pilskalns reiz bijis lielākais kuršu zemes Bandavas centrs, kuru apmeklējuši pat Skandināvijas vikingi. Par to savās sāgās ap 925. gadu vēstīja slavenais vikings Egils Skalagrimsons.

Vēlāk te uzbūvēta varenā Kurzemes hercoga Ketlera pils, kas kļuva par vienu no Ketleru dinastijas hercogu rezidencēm.

Kuldīgas lepnums, protams, ir Ventas rumba. Ventas ūdensceļš Kurzemē sākās pie Ventspils un jau izsenis bija pieejams jūras kuģiem līdz pat Ventas rumbai pie Kuldīgas, kas bija svarīgs sauszemes ceļu krustpunkts. Interesanti, ka ceļa pagarināšanai hercogistes laikā pat tika mēģināts izveidot kanālu ap rumbu, bet projekts netika pabeigts.

Vairāk par Kuldīgu lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!