Foto: Publicitātes attēli
Mazmežotnes muiža ir neparasta un gleznaina vieta Lielupes senlejas krastā, nelielā pakalnā. Turpat kaimiņos atrodas gan lielā Mežotnes pils, gan slavenā Rundāle.

Mežotnes īpašumi piederējuši Līvenu dzimtai. Tomēr pats nozīmīgākais tēls šīs nelielās muižas stāstā ir Anatols Līvens. Viņš dzimis 1873. gadā Sanktpēterburgā. Pēc ģimnāzijas beigšanas studējis jurisprudenci Pēterburgas universitātē, bet paralēli nolicis eksāmenus un ieguvis leitnanta pakāpi cara armijā. Viņš uzsācis ļoti veiksmīgu militāro karjeru un Pirmā pasaules karā dienēja Kavalērijas gvardes pulkā, kur 1917. gadā ieguva rotmistra (kavalērijas kapteiņa) pakāpi. Turklāt šim vācbaltietim bijusi liela nozīme arī Latvijas Brīvības cīņās.

1920. gada sākumā, agrārās reformas laikā, firsts Anatols Līvens lūdzis, lai viņam atstāj Lielmežotnes muižu, pamatojoties uz saviem nopelniem vietējās lauksaimniecības pacelšanā un Brīvības cīņās, kā arī sakot, ka vēloties atkal šajā vietā izveidot paraugsaimniecību. 1921. gada janvārī viņam tomēr tikusi ierādīta Mazmežotne. Anatols Līvens saņēmis 101 hektāru zemes, deviņas daļēji nodegušas ēkas un ķieģeļu cepli.

Lai arī līdz mūsdienām ir saglabājusies pavisam niecīga daļa no kādreizējā muižas interjera priekšmetiem, var secināt aizgājušo laiku muižas greznību un saglabājušos priekšmetu izcilo vērtību.

Kā jau daudzviet padomju gados, arī Mazmežotnes ēkās izmitinās lopkopēju un laukstrādnieku ģimenes.

2007. gadā savā īpašumā muižu un zemi 15 hektāru platībā iegādājušies Iveta un Āris Burkāni. Viņi uzsākuši vērienīgus apkārtnes sakopšanas darbus un esošo ēku atjaunošanu. Tagad muižas kungu mājā iekārtota grezna viesnīca, kas atgādina par tās seno šarmu. Turpat ir arī restorāns, kura telpas rotā ozolkoka apdare, greznas tekstīlijas, kurās valda senās muižas gaisotne un mājīga atmosfēra. Līdzās restorānam atrodas arī bāra telpa un āra terase, no kuras paveras burvīgs skats uz skaistu dabas ainavu un Lielupi.

Muižā nereti notiek arī kultūras un izklaides pasākumi.

Muižu ieskauj brīnišķīga ainava, tādēļ pie muižas iekārtota Mazmežotnes dabas taka, kas atrodas dabas parka "Bauska" dabas aizsardzības teritorijā.

Vairāk par muižu un tās vēsturi lasiet šeit.

Lūk, kā Mazmežotnē izskatās šovasar.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!