Foto: Shutterstock
Ja dabiski veidojušies pazemes baseini ir tava vājība, ceļojot pa Jukatanu, Meksikā, noteikti jāiegriežas teritorijā, ko apzīmē ar vārdu "Cuzamá". Tur atrodami pazemes baseini, kas liks elpai aizrauties.

Kā skaidrots "Atlas Obscura", tika uzskatīts, ka tieši šajās pazemes alās, kuras rotā zilais ūdens, bija iespējams sajust dievu klātbūtni un ar tiem pat sarunāties. Turklāt arī senās civilizācijas apmetušās to tuvumā, galvenokārt ūdens ieguves nolūkos, kā arī lai tur izpildītu senos rituālus.

Lai arī apvidū ir ļoti daudz šādu pazemes baseinu, tūristi iemīļojuši "Cuzumá" apvidū atrodamos. Vai tos ir vērts apskatīt? Pilnīgi noteikti, turklāt tieši interesantais ceļš padarīs šo piedzīvojumu divtik aizraujošu. Kad auto atstāts stāvvietā, nepieciešams sēsties braucamrīkā, ko velk zirgi un kas uzstellēts uz kādreiz aktīvas sliežu sistēmas, kas šobrīd kalpo vien tūrisma nolūkos. Zaļumu ieskauts, ceļš būs pasakains.

View this post on Instagram

A post shared by Cenotes Cuzamá (@cenotes_cuzama) on Nov 30, 2018 at 10:55am PST

"Chelentún", "Chansiniché" un "Bolón-Chohol" jeb burtiski tulkojot Guļošais akmens, Skudru koks un Sikspārņu caurums ir apskatāmi šīs ekskursijas laikā. Visiespaidīgākā no šīm ir "Bolón-Chohol", uz kuru ved aptuveni 15 metrus garas, vertikālas kāpnes. Tur skatam paveras tirkīzzilais baseins, kuru ieskauj interesanti klints veidojumi. Tos apgaismo neliela atvere alas griestos, skaidrots "Atlas Obscura". Arī "Chelentún" ar 48 metrus garo un 20 metrus plato ezeru, kas stiepjas pat 15 metru dziļumā, liks elpai aizrauties. Savukārt, lai arī "Chansiniché" ir vismazākais, tas vietām ir pat 40 metrus dziļš, piešķirot šai vietai citu maģiju, minēts ceļvedī "Yucatan travel".

View this post on Instagram

A post shared by Leo (@lmmpereira) on Jul 3, 2016 at 1:54pm PDT

Svarīgi, ka ūdens alās vienmērīgs saglabājās gandrīz visu gadu, variējot no 21 līdz 26 grādiem pēc Celsija. Tāpēc pat ziemā ļaudis var izvēlēties mesties iekšā kristāldzidrajā baseinā un izbaudīt šīs vietas burvību.

Kā skaidrots "Atlas Obscura", alas apmeklētājiem ir atvērtas no pulksten astoņiem līdz pulksten pieciem vakarā. Ja ir vēlēšanās baseinā mērcēties netraucētākā vidē, vēlams šo vietu apskati ieplānot no paša rīta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!