Foto: Vilnis Zaķis
Rietekļa kadiķim tiek piedēvēts lielākā kadiķa tituls ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā. Un tieši tāpēc nav šaubu, kādēļ šis Burtnieku novadā esošais koks iemantojis tūristu sirdis.

Kadiķis ir vairāk nekā deviņus metrus augsts, un tā apkārtmērs mērāms aptuveni trīs metros. Pēc aprēķiniem, tas ir vairāk nekā 250 gadus sens. Laiks kadiķi nav saudzējis, un tas vareni sašķiebies, tāpēc tas ir atstutēts, tomēr dižkoks vēl joprojām zaļo un priecē interesentus.

Šajā vietā paviesojies arī Vilnis Zaķis, kas piekrita "Tūrisma Gidam" pastāstīt par to, kā visērtāk nokļūt līdz kadiķim, kā arī ko vēl apskatīt tā apkārtnē.

Foto: Vilnis Zaķis

"Kadiķis atrodas Valmieras-Valkas šosejas malā, 6,5 kilometru attālumā no Valmieras, pārbraucot Mellupus tiltu kreisajā šosejas pusē. Norāde nav tieši ceļmalā, taču nedaudz atstatus no šosejas, koku zaros paslēpusies. Vieglāk pamanāma būs norāde pirms Mellupes tilta uz Sīmanēnu svētozolu un Mīlestības ozolu," stāsta Vilnis.

Viņš auto iesaka atstāt uz nobrauktuves uz Rietekļa kadiķi, netraucējot vietējos izbraukt šauros celiņus, turklāt šajā gadalaikā vērts izvēlēties piemērotus apavus – visieteicamākie būtu gumijas zābaki. Dodoties uz kadiķi, norādes ir viegli saprotamas un korektas.

Kādi apskates objekti vēl ir Rietekļa kadiķa tuvumā?

"Apmeklējot tuvumā esošo pasta ceļa tiltu (ir atsevišķa norāde), nepamet sajuta, ka atrodies privātīpašumā, taču zīmes, kas liegtu doties vērot tiltu, neievēroju. Savukārt tālāk, ejot meklēt Sīmanēnu svētozolu, saskāros ar nekorektu situāciju – šosejas malā ir svaigi uzstādīta norādes zīme par tūrisma objektu, taču pēc dažiem metriem "aplauzos" pie zīmes, ka iebraukt aizliegts, privātīpašums, notiek videonovērošana," stāsta Vilnis.

Foto: Vilnis Zaķis
Pāris kilometru attālumā no brangā kadiķa atrodas arī Valmiera. Tur iespējams doties uz Dzirnavu ezeriņa promenādi, Vecpuišu parku, Ģīmes dabas takām un citiem interesantiem objektiem. Ko vēl apskatīt šajā pilsētā un tās apkārtnē, atradīsi te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!