Foto: DELFI
Skaņākalna dabas taka meklējama Mazsalacā. Tā ir vareni skaista vieta, ko izgrezno gan mežu ieskautās klintis, gan Salaca, gan arī dažādi ievērojami dabas takas elementi.

Doties šajā skaistajā pastaigā var pie Skaņākalna parka ieejas, kur arī iespējams atstāt auto. Tālāk taka ved gar vairākiem skaistiem objektiem, tostarp Vilkaču priedi, kas savu veidolu ieguvusi, pakāpeniski nobrūkot smilšu slānim un atsedzot žuburainās saknes, gan dažādām koka skulptūrām, kas visvairāk priecēs mazākos parka apmeklētājus.

Foto: DELFI

Ceļš pa tiltiņiem un koka laipiņām aizved arī līdz apskates platformai, kas ļauj apbrīnot Salacas skaisto tecējumu no citāda rakursa.

Foto: DELFI

Protams, neizpaliks arī sapņu trepes. Runā, ka pa tām augšā kāpjot, jāiedomājas kāda vēlēšanās, jāsaskaita pakāpieni un jāsapņo izvēlētais sapnis. Ja doma pārtrūkst vai pakāpienu skaits sajūk, tad iedomātais nepiepildīsies.

Foto: DELFI

Vērts izcelt arī Eņģeļu alu, Velnalnu, Velna kanceli un Neļķu klinti, tomēr vislepnāk gozējās pats Skaņaiskalns. Nepilnus 20 metrus augstā un 90 metrus garā sarkanā smilšakmens klints ne vien izskatās iespaidīgi, bet arī rada unikālu akustisko efektu – neparasti skaidru atbalsi. Skaņākalna atbalss ir vienīgā šāda veida atbalss Latvijā un līdz ar to ir leģendām apvīta un aizsargājama kā svarīgs dabas mantojums,skaidroja Mazsalacas tūrisma informācijas centra pārstāvji.

Foto: DELFI

Viena no leģendām par šo klinti stāsta par Valtenbergu muižas īpašnieka fon Falkenberga jauno un skaisto meitu Salestu un muižas dārznieku Tombergu. Abi iemīlējušies, bet tolaik neklājās vienkāršam dārzniekam iemīlēt barona meitu. Abi to sapratuši un satikušies naktīs, lai vecais barons, kurš, starp citu, bijis saistīts ar melno maģiju, to neuzzinātu. Tomēr abu jauniešu attiecības slepenībā nav bijis iespējams noturēt. Barons uzzinādams šos jaunumus, dusmās triecis burvju zizli pret zemi, puisi pārvērsdams par klinti, bet meitu – par upi. Tiesa, vēl joprojām abi mīlētāji nav šķirami, bet barons pārvērties par vilkati un pilnmēness naktīs būvē tiltu pār upi, mēģinādams savienot abu mīlētāju sirdis un cenšoties izpirkt savu vainu jauno cilvēku priekšā.

Foto: DELFI

Iepretim varenajām klintīm atrodas arī nojumīte un piknika vieta, kur atpūsties un uzkrāt spēkus pēc iespaidīgās pastaigas.

Ko vēl izbaudīt Mazsalacā? Turpat meklējama arī Dauģēnu dabas taka, kas ir gluži kā turpinājums Skaņākalna dabas takai. Tā stiepjas gar Salacas krastu aptuveni 10 kilometru garumā – takas viens gals atrodas iepretim Skaņākalna klintij, bet otrs – pie Ramatas ietekas Salacā. Savukārt apkārtnē meklējama arī Mazsalacas pilsmuiža, ievērības vērtas ir senākā baznīca Mazsalacā un seno muižnieku atdusas vietas, kā arī iespējams doties garākā pastaigā vai velobraucienā pa nemotorizēto tūrisma maršrutu "Zaļie dzelzceļi". Plašāk par šīm un citām atpūtas iespējām Mazsalacā lasi te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!