Skaidrītes un Haralda Baužu saimniecības "Lejnieki" dārzu, kas iekārtojies Bērzes upes krastā, daudzi dēvē par neparastu, jo tikai te var apbrīnot saimnieces adīto cimdu koku, iepazīt Latvijai netipiskus augus un puķes, nogaršot nekad vēl neēstas ogas un apskatīt kičīgas koka skulptūras, stāsta Dobeles Tūrisma informācijas centrā.

Kamēr dārzs ir ziemas guļā, saimniece Skaidrīte Bauze ada dūraiņus. To viņa jau ir saadījusi tik daudz, ka kļuvusi par ražīgāko cimdu adītāju Latvijā. Viņas kolekcijā šobrīd ir akurāt 200 cimdu pāru ar latviskām zīmēm un ornamentiem, kas dod spēku valkātājiem. Daudzi tiekot atdāvināti.

Skaidrītes cimdu rakstus ir pētījušas un savā grāmatā par latviešu cimdiem aprakstījušas japāņu žurnālistes, interesi izrādījušas Nīderlandes adītājas. Kad sabrauc Latvijas apceļotāji, Haralds iznes ārā paša darināto cimdu koku, kas saplaukst košos dūraiņu ziedos.

Ar cimdiem vēl nav gana – savu mākslinieces dzirksti Skaidrīte remdē arī, darinot dažādus veidojumus no dabas materiāliem – pupiņām, zariem, sūnām, čiekuriem.

Savukārt Haralds ziemā kokā veido dažādus tēlus. Viņš nav mācīts mākslinieks, darina tā, kā pašam šķiet interesanti. Vasarās skulptūras tiek iznestas dārzā, papildinot tā zaļo pasauli. Tā nu ciemiņus sagaida krāšņa puķu feja, Lāčplēsis, Lielais Kristaps, dejotāju pāris, dzīvnieku saimes zvēri. Arī piramīda ir Haralda veidota. Saimnieki apgalvo, ka tajā varot sasmelties spēku, un arī augi zeļot vareni.

Dārzs ir Skaidrītes vasaras darba lauks. Te viņa ļaujas eksperimentiem. Visam, kā nav citiem, jābūt viņas dārza. Un ir arī – garšaugu kolekcija, zemes mandeles, cukura aizvietotāja stēvija, neparastas ogas un viss kas cits, apmeklētājiem vēl negaršots un neredzēts. Te izveidota arī zemeņu muca un puķu laiva, dzērveņu purviņš un vīnogu aleja. Lai mazbērni un ciemiņi neaizmirstu, kādi izskatās rudzi, kāļi, lini, griķi, arī tiem atrasta vieta dārzā. Apbrīnas vērta ir arī kuplā liepa, kas sasniegusi 3.70 metru resnumu un nesen papildinājusi Latvijas dižkoku saimi.

"Lejnieki" atrodas 70 kilometru attālumā no Rīgas. Orientieris – Bērze. Pie Ulmaņa mazās skoliņas jānogriežas un jābrauc līdz norādes zīmei "Lejnieki". Lejnieku mājas no ceļa ir jau saskatāmas.

"Lejnieki", Bērzes pagasts

Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni 22308565

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!