Foto: F64

Jūlijā Latvijas Dabas muzejs ir ziedu pārpilns, jo nule kā aizvadīta rožu izstāde, bet pašlaik tajā skatāmas vairāk nekā 200 krāšņo liliju šķirnes.

Arī šogad audzētāji izstādē "Cēlās lilijas 2019" vienkopus ir sarūpējuši pašas skaistākās un graciozākās šķirnes, kuras pārsteidz ne tikai ar ziedu bagātību, bet arī krāsām. Izstādē šogad īpaši tiek izceltas smaržīgās trompetlilijas, kā arī krāšņie un milzīgie OT grupas ziedi. Plašā klāstā var aplūkot Latvijas selekcionāru veikumu un jaunās liliju šķirnes – 'Ačkups', 'Baltā Brigantīna', 'Citroni Miglā', 'Dziesna', 'Saldā Pote', 'Zigeta' un citas.

Šogad izstāde ir ļoti īpaša, jo izstādes rīkotājiem – liliju audzētāju biedrībai "Lilium Balticum" – aprit 30 gadi, tāpēc tajā skatāmi vēsturiski arhīva foto, kurā redzama liliju izstāde laika griežos.

Foto: F64

Pasākuma rīkotāji uzmanību izstādē velta mainīgajai liliju selekcijas attīstībai un tendencēm Latvijā – kādas tās bija agrāk, kā arī to, kādas aktualitātes ir novērojamas šodien. Kā skaidro organizatori, Latvijā joprojām visplašāk audzētas tiek karaliskās lilijas, kas atceļojušas no tālās Ķīnas 20. gadsimta sākumā. Savukārt citu valstu vidū Latvija izceļas ar savu trompetliliju selekciju, jo Latvijā radītās šķirnes ieņem īpašu vietu daudzu pasaules valstu dārzos.

Arī šogad neatņemama izstādes sastāvdaļa ir skaistākā zieda noteikšana, kura vērtēšanā piedalās apmeklētāji, kas balso par savu simpātiju. Tā tiks noteikts tas, kurš audzētājs iegūs biedrības "Lillium Balticum'' ceļojošo popularitātes kausu. Savukārt, kā atzīmē pasākuma rīkotāji, zinoša žūrija vērtēs sasniegumus gan audzēšanas prasmē, gan selekcijā un izlems, kurš selekcionārs iegūs Ziemeļamerikas liliju audzētāju biedrības dāvāto ceļojošo selekcijas kausu.

Izstādes laikā apmeklētāji var droši konsultēties ar pieredzes bagātajiem liliju audzētājiem un selekcionāriem, kuri ne tikai dalās padomos par liliju kopšanu, bet arī palīdz izvēlēties piemērotākos augus dārzam. Tāpat izstādē var arī pasūtīt liliju sīpolus.

Izstādes darba laiks:

  • 11. jūlijā no pulksten 10 līdz pulksten 19;
  • 12., 13. un 14. jūlijā no pulksten 10 līdz pulksten 17.

Foto ieskats izstādē:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!