Foto: Shutterstock
Lasīšana ikdienā nav tikai izklaide, lai aizpildītu brīvās minūtes, bet arī ieguvums smadzeņu darbībai. Ja vēlies kvalitatīvu brīvu brīdi, kas sniegs labumu tavam organismam, paņem grāmatu un sāc lasīt. Ja spēsi iegrimt izvēlētajā lasāmvielā, jutīsi izmaiņas gan vārdu krājumā, gan domāšanā.

Jau iepriekš esam rakstījuši par to, kādas grāmatas ieteicams izlasīt, tuvojoties rudenim. Ar ieteikumiem dalījušās trīs grāmatu blogeres, kurām lasīšana ir svarīga ikdienas sastāvdaļa. Viņu ieteikumus atradīsi šeit.

Iedvesmojoties no portālā "Reader's Digest", apokopajam ieguvumus, ko tev spēj sniegt lasīšana.

Uzlabo IQ līmeni

Pētījumi liecina, ka bērni, kas daudz lasa, kļūst par inteliģentām personībām. Viņiem ir labi attīstīta domāšana, fantāzija un plašāks zināšanu klāsts. Taču uzlabos savu IQ ir vērtīgi ikvienam. Nekad nav par vēlu mācīties.

Pazemina stresa līmeni

Ja stress ir neatņemama tavas ikdienas sastāvdaļa, tad tu zini, cik svarīgi ir no tā atbrīvoties. 30 minūšu lasīšana ir pielīdzināma 30 minūšu garai jogas nodarbībai. Lasīšana ierindojas starp tām aktivitātēm, kas palīdz samazinās stresa līmeni. Tāpat šo aktivitāšu klāstā ietilpst pastaiga dabā, kafijas vai tējas malkošana un mūzikas klausīšanās.

Uzlabo vārdu krājumu

Cilvēkiem, kuri ikdienā daudz lasa grāmatas, ir vidēji par 50 procentiem lielāks vārdu krājums nekā tiem, kas ar grāmatām ir uz jūs. Tāpat naskākie grāmatu lasītāji var lepoties ar ievērības cienīgu zināšanu klāstu. Pateicoties bagātākai leksikai, prāts būs asāks.

Uzlabojas spēja izprast citu emocijas

Lasīšana var palielināt arī spēju labāk saprast citus. Cilvēki, kas lasa grāmatas, spēj labāk nolasīt emocijas, kas uzplaukušas otra cilvēka sejā. Viņi piešķir lielāku uzmanība sīkumiem un dažādām niansēm, ko citi neievēro, pamanot vissmalkākās izmaiņas. Jo vairāk lasi, jo vairāk izproti apkārtējo pasauli.

Trenē smadzenes

Aizmirsti par krustvārdu mīklām, pamēģini iedziļināties kādā grāmatā. Lasīšana spēj uzlabot gan valodu, gan atmiņu, jo visu laiku nepieciešams koncentrēties, domāt līdzi. Smadzenes var salīdzināt ar kāju muskuļiem. Tie savā atmiņā uzglabā iepriekš veiktās kustības un darbības. Sākumā ir grūti skriet, bet, kad kājas atceras veiktās darbības, process padodas daudz vieglāk. Arī smadzenes atceras iepriekš veiktās aktivitātes. Lasīšanas laikā ļoti efektīvi tiek trenēts prāts, uzlabojot kognitīvās spējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!