Foto: Privātais arhīvs
Runā, ka tas ir tāds "latvieša gēns" – vajadzība apstādīt kādu zemes pleķīti, sasmērēt rokas un pašam kaut ko izaudzēt. Pēc tam lepni griezt tos lociņus, uzkost ķirštomātiņu vai dzert svaigu, paša audzētu piparmētru tēju. Bet ko darīt, ja nav dārza? Tad ir palodzes!

Ieva Reinholde ikdienā strādā satura mārketinga studijā, bet viņas sirdslieta ir augi, jo īpaši – rūpes par ēdamajiem augiem. Viņa ir zaļā "Instagram" konta "@uz palodzes" saimniece, kuras aprūpē ir vairāki desmiti augu – sākot no garšaugiem un sukulentiem līdz pat modīgajai monsterai. Ieva zināšanas par augiem papildina, lasot informāciju interneta portālos, apmeklējot Latvijas Universitātes Botāniskā dārza telpaugu kopšanas kursus, kā arī smeļoties gudrības no saviem radiniekiem, kuri saimnieko dārzkopības veikalā "Kurmītis".

Ar "Tavs Dārzs" lasītājiem Ieva dalās savā pieredzes stāstā par augiem, kurus audzē uz palodzes, darāmajiem darbiem pavasarī tieši iekštelpās, kā arī neveiksmēm, ko piedzīvojusi ar augiem. Viņas piedzīvojumus turpmāk vari lasīt pilsētas dārza dienasgrāmatā.

Smelies iedvesmu un gatavojies arī tu pavasarim!

Ievas palodzes dārza dienasgrāmata. 1. daļa

Lociņi

Marta sākums būs īstais brīdis, kad sākt domāt par pavasari, tādēļ arī esmu uzsākusi savus palodzes dārza darbus. Lociņi podos aug jau kādu laiku, un tas ir ātrs un viegls veids, kā apzaļumot palodzes. Iedot sev to cerību – drīz pavasaris būs klāt! Šeit viena ideja, kā plastmasas pudelēm piešķirt otro dzīvi – izveidot "lociņu augšanas stacijas":

Veids, kā kompakti audzēt lociņus:

Sēšanas darbi

Es pati esmu iesākusi martu ar dažādu čili un piparu sēšanu. Esmu izvēlējusies kūdras podiņus, jo patīk to vizuālais izskats – dabīgāk, mazāk plastmasas. Beru augsni podiņos, nedaudz samitrinu to ar smidzinātāju, tad pa virsu beru dažas sēkliņas, visbeidzot pārberu ar vēl nedaudz augsnes. Izmantoju marķierus, lai atcerētos, kas kurā podiņā iesēts. Kā arī pārklāju podiņus ar pārtikas plēvi, lai izveidotos mini siltumnīca un augsne podiņos tik ātri nepaliktu sausa. Tā kā manā dzīvoklī nav palodžu, šobrīd podiņus turu paliktņa, kurš novietots uz izslēgta radiatora. Iespējams, nav labākais risinājums, bet vismaz ir tuvāk logam un gaismai.

Gribētu ikkatram ieteikt vēl vienu latviešu tradīciju – nemest ārā plastmasas kastītes un vāciņus! Dārza darbos tādas lietas var noderēt. Piemēram, suši trauciņā esmu iesējusi kressalātus.

Improvizētā palodze. Bildē apskatāma arī suši trauciņa otrā dzīvetur šobrīd dīgst kressalāti.

Retināšana

Ja laicīgi sasēti kādi zaļumi un garšaugi, var gadīties, ka tiem jau šobrīd izveidojušās pirmās īstās lapas, un prasās tos paretināt. Mana pieeja ir pārstādīt, piemēram, bazilikus podiņos pa trim. Viena kļūda, ko pieļāvu pagājušajā gadā – mazos stādus ņēmu aiz kātiņiem, taču manā "Instagram" profilā man draudzīgi ieteica tā nedarīt. Kādēļ? Kātiņš var tikt saspiests un augs var aiziet bojā, bet ja netīšām noplīsīs kāda no lapiņām, tad tā nebūs tik liela bēda un augs izdzīvos.

Kas man vēl plānā

  • Sasēt dažādus zaļumus un garšaugus, kā arī istabas tomātus un gurķīšus.
  • Tā kā mans stāsts patiesībā nav tikai par palodzēm, bet arī balkonu, tad pēdējais laiks domāts par savu balkona dārzu, ko es tur audzēšu, cik liela daļa būs ēdamajām lietām, cik vienkārši ziediem, lai jau ķertos klāt šiem darbiem. Ar ko lai vispār sāk?
  • Kamēr sēklas vēl tikai dīgst, man ir laiks izdomāt, kā un vai garšaugiem iekštelpās varu izveidot plauktiņus. Piemēram, tādas kā palodzes vairākos stāvos, te palīdz "Pinterest".

Jau marta vidū lasi Ievas pilsētas dārza dienasgrāmatas otro daļu, kurā viņa dalīsies savos novērojumos par to, kā aug viņas sasētie augi, kas bija lielākās veiksmes un neveiksmes, kā arī Ieva ieskicēs savus iekštelpu dārza plānus aprīlim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!