Foto: Arhīva foto
Anhela (arī Eindžela) ūdenskritums jeb “Kerepakupai Meru” ir 979 metrus augsts un atrodas Venecuēlā. Tas ieguvis pasaules diženākā ūdenskrituma titulu. Iespaidīgās šļakatas krīt no Aujantepujas, kur arī meklējama upe, kas baro augstāko ūdenskritumu pasaulē. Kāda saistība šim visam ar latviešu vīru vārdā Aleksandrs Laime?

Ūdenskritumam vārds dots, pateicoties amerikāņu pilotam un piedzīvojumu meklētājam Džimijam Eindželam, kurš visupirms to pārlidoja, bet 1937. gadā, cerot sameklēt zeltu, piezemējās kalna virsotnē. Tajā liktenīgajā reizē viņa lidmašīna iestiga. Eindželam un viņa ceļabiedriem bija nepieciešamas vairākas dienas, lai pa visnotaļ bīstamu ceļu norāptos no kalna līdz civilizācijai. Tikai pēc 18 gadiem kādam, kurš bija jau paspējis gūt slavu kā pirmais zināmais cilvēks, kas kājām sasniedzis Anhela ūdenskrituma pakāji, izdevās nokļūt līdz kalna virsotnē atstātajai lidmašīnai – tas bija Aleksandrs Laime.

Aleksandrs Laime dzimis 1911. gadā Rīgā, skrodera ģimenē. Jau bērnībā puikā mājojis piedzīvojumu meklētāja gars – viņš daudz lasījis un interesējies par tāltālām zemēm. Iekšējais dzinulis izpētīt un apskatīt, gadiem ejot, nekur nepazuda. Piemēram, pusaudža gados viņš mēdza kuģot pa tuvējiem ūdeņiem, bet pēcāk izmantoja jebkuru iespēju apceļot dažādas zemes. Francija, Ēģipte, Anglija, Spānija, Maroka – tā ir tikai daļa no vietām, kuras savos ceļojumu stāstos pieminējis Laime.

Aleksandrs vēl bija pavisam mazs, kad izcēlās Pirmais pasaules karš, taču, kad sākās Otrais pasaules karš, viņš nevēlējās ko tādu vēlreiz piedzīvot. Jaunekļa laimīgā loze bija darbs uz kuģa, kas galu galā viņu aizveda uz Venecuēlu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!