Uz Liteni, uz Liteni, ar vecu koka riteni... Ja aktīvi pavadīts laiks ir tavā gaumē, tad šis raksts būs kā radīts tev. Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centra pārstāvji piedāvā skaistu velo maršrutu, apskatot Litenes pagastu.

Pagasta centrā atrodas 2014. gadā Gulbenes novada svētkos atklātais Riteņu parks. Šī parka centrālais simbols ir 3,80 metrus augstais ritenis, bet pārējie riteņi ir citu novada pagastu un Gulbenes pilsētas dāvinājumi.

Tālāk no centra izveidotas piemiņas vietas – 1906. gadā pie ozola ir uzstādīta piemiņas plāksne četriem liteniešiem – revolūcijas nemieru dalībniekiem, bet 2001. gadā Litenes kapsētā atklāts memoriāls latviešu virsniekiem – Sāpju siena.

Pededzes un Sitas palienē iespējams uz brīdi apstāties un izbaudīt Pededzes upes vieglo tecējumu, saklausīt putnu dziesmas un ļauties mieram – ārpus burzmas un mašīnu trokšņiem. Ja paveiksies – turpat pļavās sastapams zemnieku saimniecības "Sopuļi" liellopu ganāmpulks un savvaļas zirgi.

Svarīga maršruta sastāvdaļa, protams, ir atpūta, tāpēc Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs piedāvā trīs pieturvietas un divus pusdienošanas variantus. Viena no iespējām – pirms došanās velo maršrutā nodrošināties ar pledu, ūdeni un pusdienām, kuras baudīt Sitas un Pededzes palienes pļavās.

Kad maršruts ir beidzies, ikviens tiek aicināts sekot norādēm un gar pagastnamu doties uz Litenes muižu, bet tālāk – uz Pededzes zaļo promenādi, pa ceļam paveroties pa kreisi – pārbaudot, cik ļoti zaļo dziesmās apdziedātais Liepceliņš jeb liepu aleja. Nonākot promenādē, iespējams iekārtoties kādā no baltajiem soliņiem – ar skatu uz parku un Sapņu templi vai Litenes muižu un Liepceliņu.

Maršruta sākumpunkts un galapunkts: Riteņu parks/ Litenes pagasta pārvalde (iespēja novietot mašīnu)
Maršruta garums: 14 kilometri
Maršruta ilgums: 1 stunda un 40 minūtes
Maršruta grūtības pakāpe: vidēja
Maršruta segums: 35% asfalts un 65% zemes ceļš
Atpūtas vietas: Sitas un Pededzes paliene, Liepavots, Pededzes upes zaļā promenāde

Ja ne šajā maršrutā, iespējams, šis mudinās pamīt pedāļus tavā apkārtnē!

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!