Foto: Shutterstock

Ar zaļojošiem mežiem un dzidrajiem ezeriem izdaudzinātā Lietuva veloceļotājiem joprojām ir neatklāta zeme. Tomēr vareni interesanta gan – un to pierāda arī šie trīs izveidotie maršruti.

"Lithuania Travel" piedāvā trīs rūpīgi izplānotus maršrutus, kuros varēsi izbaudīt mežus, kāpas, ezerus, apmeklēt viduslaiku pilis un citas acīm tīkamas vietas. Visas trases ir sadalītas viegli pārvaramos posmos.

Tā kā Lietuva ir līdzenumu zeme, neatkārtojamus skatus varēsi izbaudīt, nenokāpjot no velosipēda. Piedāvātie velomaršruti nav tūristu pārpildīti, tos var sadalīt arī pa daļām, lai atbilstu katra spējām. Plašāk ar maršrutiem vari iepazīties šeit.

Pirmais maršruts: Kuršu jomas aplis


Šis 185 kilometrus garais maršruts ir īsts ceļojums laikā uz diviem riteņiem. Tā ir iespēja iepazīties ar Austrumprūsijas vēsturi, kā arī jēgpilni, veselīgi un aktīvi pavadīt brīvo laiku ainaviskākajās Lietuvas vietās: Kuršu jomas piekrastē, Kuršu kāpā, Nemunas deltas apkārtnē. Dzīvi Nemunas deltā veido ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet arī ūdens un meža putni, kuru, kā saka, šeit ir vairāk nekā cilvēku. Maršruts ved pāri lielākajai Lietuvas salai, smilšu kāpu piepūstajiem ciematiņiem un pamestu aerodromu. Varēs apstāties arī "Kaffee" und "Kuchen" nelielā pārtraukumā un nogaršot dzintara tēju.

Otrais maršruts: Rietumu aplis


Otrais maršruts stiepjas 203 kilometru garumā un var būt nedaudz lielāks izaicinājums, taču tas patiešām ir ikviena nomītā kilometra vērts. Maršruts vijas pār Žemaitijas pauguriem Lietuvas rietumos. Žemaiši, kas ir slaveni ar stipro raksturu un īpašo dialektu, bija pēdējie Eiropā nokristītie pagāni – uz pilskalniem vēl joprojām ir atrodamas svētvietas, kurās godāta senā ticība un kuru centrā gailēja svētā uguns. Atrodoties pie Baltijas jūras, ir lieliska iespēja nogriezties uz vienu no noslēpumainākajiem Lietuvas novadiem, kurā iespējams atrast baltu mitoloģijas zīmes, unikālu Aukstā kara mantojumu un dzīvu vietējo folkloru.

Trešais maršruts: Vēsturiskais maršruts


Trīs galvaspilsētas vienā braucienā? Misija ir iespējama, ja dosies 237 kilometru garā ceļojumā no Viļņas caur vēsturisko Traķu galvaspilsētu līdz šī brīža galvaspilsētai Kauņai. Maršruts vijās caur Birštonas kūrortu, kam apritēja jau 200 gadi, un turpinās pa gleznaino Nemunas piekrasti (Panemuni). Ainavas, kas mainās pa ceļam, modinās sajūtas un kairinās iztēli, liekot griezties straujāk par velosipēda riteņiem.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī izmeklēt atbilstošāko galamērķi, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!