Foto: DELFI

Cērtenes pilskalns ir vissenākais Smiltenes vēstures liecinieks. Tā teritorija pielāgota gan aktīvām pastaigām, kurās izlocīt kājas, gan arī dabas baudīšanai draugu kompānijā, uz pilskalnu skatoties no apakšas.

Dodoties uz pilskalnu ar automašīnu, priekšā var sagaidīt pirmais pārsteigums. Lai gan šaurais meža ceļš un norāžu neesamība var liecināt par nomaldīšanos no kursa, mērķtiecīgi ieteicams sekot navigācijai, kas patiesi aizvedīs uz pareizo lokāciju. Ja meža ceļa pakājē redzi pļavu, kur šķietami braukt nevajag, zini, ka esi īstajā vietā. Kā portālam "Tūrisma Gids" pastāstīja kāds vietējais aktīvā dzīvesveida piekritējs, pļavā jāgriežas pa labi, un tad iespējams piebraukt pie paša pilskalna un labiekārtotās teritorijas.

"Latvijas pilskalni" mājaslapā par vietu rakstīts, ka Smiltenei dienvidos atrodas smilšu kalni, kas apauguši skujkoku mežu. "Pilskalns ierīkots tai vietā, kur cauri kalniem izgrauzusies jau minētā [Cērtenes – red.] upīte. Vieta šeit diezgan neizdevīga, jo no dabas kraujš ir tikai upītes krasts, kamēr pārējās trijās pusēs nācies rakt apkārt pilskalnam varenu grāvi." No Cērtenes upītes puses augstums sasniedz 25 metrus, bet apkārtējais grāvis izrakts līdz 12 metru dziļumam, vēstīt "visit.smiltene".

Pilskalns ir jauka atpūtas vieta, kur iekārtotas dabas takas, izvietotas kartes ar taku shēmām un norādēm, kā arī izveidota labiekārtota piknika vieta. Tāpat vieta lieliski piemērota arī skrējējiem, kuri iemīļojuši meža celiņus ar zināmu grūtības pakāpi.

Ja plānots ciemoties Smiltenes pusē, šeit atradīsi dažādu populāru un interesantu vietu apkopojumu.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!