Foto: Privātais arhīvs/Renārs Kārkliņš
"Jūs zināt, kas tie par caurumiem sienā?" "Baidos minēt. No lodēm?" "Jā, no skrotīm – kāds ir vienkārši ņēmis un bliezis sienā." Ir sestdienas vakars, un es ciemojos Lantes muižā Ropažu novadā. Celta 19. gadsimta otrajā pusē, kopš padomju gadiem mocīta, tad pamesta un bijusi tuvu pilnīgai bojāejai, tā šopavasar atradusi jaunus īpašniekus un pamazām atgūst dzīvību.

"Ilgu laiku muiža bija atstāta novārtā – kopš 1945. gada te bija iekārtoti komunālie dzīvokļi. Tagad ēkai ir vajadzīga saudzīga un uzmanīga attieksme. Pirmās emocijas man bija mesties iekšā, darīt un paveikt visu uzreiz. Tad ar pāris sitieniem mani nolika pie vietas un lika saprast: "Lēnāk pār tiltu, draudziņ!" Tagad esmu sapratis, ka šis process notiks lēnām un izbaudot," stāsta pusmuižas jaunais īpašnieks, uzņēmējs, SIA "Kurbads un Ko" valdes priekšsēdētājs Andis Pikāns.

Sākotnēji muižu tirgojuši ar 70 ha zemes, bet tik lielam īpašumam pircējs nav atradies, daļa lauksaimniecības zemes nodalīta, un jaunais īpašnieks "Lantes" nopircis ar 22 ha zemes. Pēc muižas iegādes šī gada aprīlī sākušies nama un apkārtnes tīrīšanas un sakopšanas darbi, salikti logi, bet rudens galvenais uzdevums ir salabot jumtu, lai tad soli pa solim turpinātu ēkas rekonstrukciju. Rekonstrukcijas projektu izstrādā arhitekte Zaiga Gaile, un jaunā saimnieka vēlme ir namā saglabāt pēc iespējas vairāk no vecā, "neuzspridzinot" to ar moderniem risinājumiem, pārbūvēm vai nepiemērotiem materiāliem. "Cilvēkiem nav jābaidās – Zaiga neļaus neko sabojāt."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!