Foto: Nacionālais botāniskais dārzs

Nacionālā botāniskā dārza (NBD) iespaidīgajā Oranžērijā savus ziedus raisījusi oranžo ziedu īpašniece – alveja, kuras zinātniskais nosaukums ir aloje, portālam "Tavs Dārzs" stāsta NBD pārstāve Ginta Jakštāne.

Kā "Tavs Dārzs" informē Jakštāne, šī kokveida aloje ir 30-35 gadus veca. Tā arī nav pirmā reize, kad augs raisījis ziedus. Šeit alojēm patīk raisīt ziedus, bet mājokļos, piemēram, dzīvokļos, tas bieži negadās. NBD kolekcijā ir ap 40 aloju sugu.

Kā atgādina NBD, šī populārā sukulenta dzimtene ir Dienvidaustrumu Āfrika un Madagaskara. Savvaļā kokveida aloje var sasniegt 2 līdz 3 metru garumu. Arī NBD tā ir sasniegu ievērojamu garumu. Aloju ziedi ir nokareni, oranžsarkani vai dzelteni. Tie izdala pilošu nektāru. Visbagātīgākā ziedēšana, kā atzīmē NBD, ir ap Ziemassvētkiem, kad viņu dzimtenē ir apmēram "Jāņu laiks".

"Mājas aptieciņā aloje ir superaugs. Tās dziedējošā daļa ir šķidra, caurspīdīga želeja, kuru var izspiest vai nokasīt no lapas iekšējās daļas. Tā palīdz dažādu ādas vai gļotādas bojājumu reizēs, dziedē brūces un mazina sāpes. Alojes var efektīvi izmantot arī kosmētikā – tās atver ādas poras, izvada toksīnus un dziļi mitrina ādu," apgalvo NBD.

Nacionālā botāniskā dārza (NBD) Oranžērija pašlaik apmeklētājiem ir slēgta, bet tajā var paciemoties virtuāli – ar attēlu starpniecību. Zemāk vari aplūkot, cik gan koši zied aloje! NBD informē, ka vēl augu mājās pašlaik gatavojas papaijas, banāni, citroni un citi augi.

Tāpat NBD atgādina – āra ekspozīcija apmeklētājiem ir atvērta! To var aplūkot katru dienu no pulksten 9 līdz 18. Šeit vari izlasīt vairāk par biļešu cenām NBD. Savukārt šeit vari apskatīt fotogrāfijas, kurās redzama baltā ziemas pasaka NBD.

Foto ieskats ziedēšanā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!