Foto: Shutterstock
Latgales tūrisma asociācija par godu skolēnu brīvdienām ir apkopojusi informāciju par dažādām mobilajām lietotnēm vairākās Latgales pilsētās, kas ļaus aktīvi un aizraujoši pavadīt brīvo laiku svaigā gaisā.

Preiļi

Dižkoku taka parkā sākas netālu no vēsturiskā Zirgu staļļa drupām, ejot uz Kapelas pusi. Pirmā koka atrašanās koordinātes: 56.287786, 26.726840. Dižkoku takai pie katra koka ir uzstādīts informatīvais stends ar informāciju par konkrēto dižkoku un norādi uz QR kodu, kuru noskenējot ar savu "Android" sistēmas viedierīci, var atvērt dižkoku takas mobilo lietotni "Preiļu parka Dižkoku taka".

Katrā informatīvajā stendā pie koka ir norādīts konkrētā takas dižkoka numurs. Lietotnē ir iespēja uzzināt informāciju par Preiļu parku, tā vēstures faktiem, kokiem un dabu. Tāpat pie katra koka tiek uzdots jautājums, kura atbildi var uzzināt pie nākamā dižkoka, tādējādi pārbaudot savas zināšanas. Lai pastaiga dižkoku takā būtu atraktīvāka, pie katra koka tiek piedāvāta sportiska, jautra vai fiziska aktivitāte, kuru var veikt gan grupā, gan individuāli. Taka ir 2,5 kilometrus gara un tā aizņems aptuveni pusotru stundu. Iepriekš vienojoties, tūrisma informācijas centrā var pieteikt nelielu stāstījumu par parku (tālrunis saziņai 65322041) pirms došanās interesantajā pārgājienā!

Baltinava

Ikviens tiek aicināts pārbaudīt savu erudīciju, radošumu un precizitāti, piedaloties interaktīvā un izklaidējošā spēlē "Actionbound". Spēle ir sadalīta vairākos aktivitāšu blokos, tās laikā jāatbild uz dažādiem jautājumiem par apkārt notiekošiem procesiem, jātiek galā ar erudīcijas uzdevumiem, jānofotografējas ar dažādiem objektiem, kā arī jāatrod konkrētas vietas Baltinavā, vadoties pēc GPS norādēm. Lietotnē būs pieejama visa paskaidrojošā informācija, kā rīkoties soli pa solim.

Lai sāktu spēli lejupielādē lietotni "Actionbound", uzinstalē to telefonā, atverot lietotni izvēlies sadaļu "Atrast aktivitāti", meklētājā raksti "Baltinava" un spied "Sākt". Tiks ielādēti spēles uzdevumi un kartes – šajā brīdī būs nepieciešams pieslēgties Wi-fi vai mobilajiem datiem. Uzsākot spēli, ieraksti savu vārdu un uzvārdu (svarīgi norādīt īsto vārdu/uzvārdu, lai varētu apkopot rezultātus un noskaidrot uzvarētājus). Spēles nobeigumā svarīgi nospiest pogu "Sākt augšupielādi"; kad ekrānā redzams paziņojums "Apsveicam, tu to izdarīji!", spiest "Parādīt rezultātus". Neaizmirsti ielikt ķeksīti pie "Publicēt rezultātus un saturu platformā actionbound.com" un nospiest "Tālāk". Tikai tā organizatori saņems spēlētāju atbildes un spēs izvērtēt, kurš ir labākais.

Ludza

Iepazīsti Ludzas pilsētas vēsturi, arhitektūru, ielu mākslu un daudz ko citu, spēlējot spēli "Roadgames". To veido vairāki uzdevumu veidi, kas pārbauda gan lietotāja vērību, gan erudīciju, gan fizisko un radošo varēšanu. Visu punktu iziešana spēlē prasīs aptuveni septiņas līdz astoņas stundas, tāpēc neaizmirsti par uzlādes iespējām – gan sev, gan savam viedtālrunim! Lejupielādē "Roadgames" lietotni, ievadi spēles kodu "Ludza" un dodies piedzīvojumā!

Balvi

Laika mašīna vēl nav izgudrota, bet cilvēka iztēlei piemīt milzīgs spēks, tāpēc Balvu novada muzejs piedāvā aizraujošu "ceļojumu laikā'' pa Balviem. Dodies pastaigā pa pilsētas ielām ar vēsturisku noskaņojumu, iejūties tā laika cilvēku lomā un dzīvē. Lai piedalītos, nepieciešams lejupielādēt lietotni "Actionbound" un izvēlēties spēli "Ceļojums laikā".

Daugavpils novads

Tiem, kam orientēšanās sports nav svešs, Daugavpils novadā orientēšanās klubs "Stiga" piedāvā vairākus izaicinājumu pilnus orientēšanās posmus. Kartes ar atzīmētiem punktiem pieejamas šeit.

Rēzekne

Piedzīvojumu spēle "Roadgames", kura radīta, lai dotu cilvēkiem iespēju būt aktīviem ārpus mājas, ļauj sajust piedzīvojumu garšu un parādīt, ka arī Rēzeknē ir vēl daudz neizzinātu un interesantu vietu. Spēle pārbaudīs dalībnieku atjautību, vērību un reakcijas ātrumu. Spēle ir pieejama lietotnē "Roadgames", kuru bez maksas var lejupielādēt ikviens, kuram ir pieejams viedtālrunis. Ievadi spēles kodu "REZEKNE". Lai spēlētu, nepieciešams tikai uzlādēts telefons, internets un labs noskaņojums! Laisties piedzīvojumā var gan individuāli spēlētāji, gan komandas, izvēloties sev tīkamāko pārvietošanās veidu – doties kājām, ar velosipēdu vai skūteri.

Savukārt audio gids maršrutā "Senās Rēzeknes pēdās" ir lieliska iespēja apvienot nesteidzīgu pastaigu ar izzinošu ekskursiju pa Rēzeknes pilsētu. Audio gids ir lejupielādējams bezmaksas lietotnē "Qwixi Tour".

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!